Naslovna / Zdravstveni učinci joge / Bolne mjesečnice

Bolne mjesečnice


BOLNE MJESEČNICE, PMS..

„Bolne mjesečnice i PMS problemi su koji podjednako muče i muškarce i žene“ izjavio je u jednom intervjuu na belgijskoj televiziji psiholog Jean Marc Hippolito.

PMS i muškarci – kakve to ima veze? Pođimo ispočetka…
Statistike kažu da su bolne mjesečnice, menopauze, PMS… problemi od kojih danas pati 7 od 10 žena. A s tegobama svake žene, osim nje se suočava i – njezin muškarac .
U Hrvatskoj, prosjek pojave prve mjesečnice je 13,5 godina i od tada pa do menopauze, mnoge žene se svaki mjesec bore sa bolnim ili manje bolnim mjesečnicama. PMS je također i noćna mora svakog suvremenog muškarca. Žene su katkada u „onim danima“ toliko „neizdržive“, a da toga nisu ni svjesne (i ne treba ih kriviti ih), da dolazi do prekida veza ili čak rastave brakova.
Sasvim je sigurno da i muškarci moraju naučiti kako žena funkcionira i „zašto se ponaša kako se ponaša“ u danima mjesečnice. Htjeli muškarci to ili ne, moraju maksimalno tolerirati takvo ponašanje, jer žene u pravilu nisu krive, krivi su hormoni.

Joga u ovim slučajevima pomaže ženama da što lakše prođu kroz „one dane“, te da shvate kako mogu kontrolirati svoje hormone načinom da smire emocije, racionalno počnu razmišljati i ostanu smirenije. Isto tako, joga uvelike pomaže u smanjenju bolova bolnih mjesečnica, a samim time i smanjenju stresa, „glavne bolesti“ novog doba.

Zanimljivo je istraživanje provela grupa ginekologa iz Bostona 2007. godine. Na uzorku 214 bračnih parova ( s bračnim stažom između 2 i 18 godina) pokazali su slijedeće:
– Čak 85 % žena probleme PMS-a ocijenilo je kao vrlo neugodne i redovite
– 90 % ih je konstatiralo da im neki oblici tehnika opuštanja u velikoj mjeri redovito pomažu prebroditi kritične dane
– 72 % muškaraca priznalo je kako im je supruga u tim danima bitno lošije raspoložena, a bračni odnosi često privremeno poremećeni.
– 96 % muževa onih žena koje se bave jogom ili nekim drugim oblikom lagane tjelovježbe, slaže se da su te aktivnosti kod njihovih supruga osjetno umanjile PMS-tegobe.

 

KAKO JOGA MOŽE POMOĆI?

  • jogom dolazimo do smirenog i opuštenog stanja, što je izuzetno bitno kako bi s lakoćom prebrodili “one” dane u mjesecu
  • nepravilna prehrana i stres, također su nuspojave divljanja hormona tih dana u mjesecu, a joga pomaže da ostanete dosljedni prehrambenim navikama i kad niste “svoja”
  • jogom se uklanjaju bolne mjesečnice, koje predstavljaju 95 posto razloga zašto ste razdražljivi “tih” dana

VJEŽBAJTE SAMI!

Za sve one koji žele samostalno vježbati kod kuće Medical Yoga Centar ima pripremljene gotove setove vježbi na audio CD-ima, priručnike s pregledom svih asana kompletnog programa, te široki izbor opuštanja, disanja i meditacije.

PRODAJNI ARTIKLI


Više o tome kako joga može djelovati protiv bolnih mjesečnica pročitajte u našim člancima.

ČLANCI O KUTKU ZA ŽENE

Ako se želite prijaviti na satove joge, ispunite obrazac za prijavu, a ako imate pitanje o jogi ili našem centru, ispunite obrazac za upit. Odgovor ćete dobiti u najkraćem mogućem roku.
  • Pročitaj uvjete

NAJČEŠĆA PITANJA