Naslovna / Zdravstveni učinci joge / Starenje i dugovječnost

Starenje i dugovječnost


USPORAVANJE STARENJA I DUGOVJEČNOST

Starenje nužno ne mora biti povezano sa kronološkomm dobi iako tijelo počinje stariti nakon 35 godine. Da li ćemo ubrzati ili usporiti starenje, ovisi o nama samima i kako se odnosimo prema svome tijelu. Današnji način života nije nam neki saveznik u usporavanju procesa starenja, ali joga itekako je! Kako?

Pomlađivanjem!

Kornološka dob je kalendarska dob, odnosno dob rođendana svake godine. Biološka dob je dob koje tijelo osjeća. Današnjim načinom života te dvije dobi su u nesrazmjeru jer čovijek od 40 godina, zahvaljujući stresu i nezdravom načinu života ima tijelo koje se osjeća kao da ima 50 godina.
Joga nam omogućije da se biološka i kronološka dob izujednače ili čak da se tijelo počinje osjećati mlađe od svog zadnjeg rođendana!

Ukatko, par primjera kako joga usporava starenje:

  • jogijske vježbe rezultiraju nizom pozitivnih učinaka na cirkulaciju i rad srca, a to je najbolja prevencija visokog i niskog tlaka, koji su jedni od najvećig problema u starosti
  • jogom se aktiviraju i jačaju svi mišići , a posebno stabilizatori kralješnice, koji imaju ulogu sprečavanja nastanak kifoze
  • joga potiče pravilno disanje, a samim time aktivaciju cijelog grudnog koša i maksimalnu iskoristivost alveola u plućima
  • različitošću svojih pokreta jogijske vježbe održavaju tijelo vitko i razgibano

VJEŽBAJTE SAMI!

Za sve one koji žele samostalno vježbati kod kuće Medical Yoga Centar ima pripremljene gotove setove vježbi na audio CD-ima, priručnike s pregledom svih asana kompletnog programa, te široki izbor opuštanja, disanja i meditacije.

PRODAJNI ARTIKLI


Više o tome kako joga može djelovati na zdravo starenje pročitajte u našim člancima.

ČLANCI O ZDRAVOM STARENJU


Ako se želite prijaviti na satove joge, ispunite obrazac za prijavu, a ako imate pitanje o jogi ili našem centru, ispunite obrazac za upit. Odgovor ćete dobiti u najkraćem mogućem roku.
  • Pročitaj uvjete

NAJČEŠĆA PITANJA