Naslovna / VELJAČA: OPASAN MJESEC ZA ŽENE!

VELJAČA: OPASAN MJESEC ZA ŽENE!

„Veljača je opasan, rekao bih čak katastrofalan mjesec za žene!“ upozorava njemački liječnik opće prakse, dr. Karl H. Glahn. Nakon post-blagdanskog šoka zbog nakupljenih kilograma, slijedi faza zimskih depresija, jednog od najčešćih psihičkih poremećaja suvremene žene. „Oko 70 posto propisanih lijekova koji utječu na psihu koriste žene – upozorava dr. Glahn – a od toga oko 50 posto čine antidepresivi.“ Poznato je naime da su žene dvostruko sklonije depresijama od muškaraca; otprilike svaka četvrta žena povremeno osjeća simptome ove bolesti.

„BESKRAJNA TUGA U DUBINI PSIHE“

Problem kojeg pomalo dramatično opisuje dr. Glahna star je nekoliko tisuća godina. Još su stari grčki liječnici govorili o „potištenosti tijekom zimskih mjeseci“, u drevnom Rimu ženama se savjetovalo da se „pripreme na depresivne zimske mjesece“ koji katkada mogu ostaviti traga na psihi.
Joga ovaj fenomen također poznaje već nekoliko milenija.
Prije otprilike 1.500 godina, jogi Swami Ahswar Shivananda spominjao je fenomen „beskrajne tuge“ skrivene u dubini psihe, koja je svoju vanjsku manifestaciju često nalazila u raznim fizičkim bolestima, u pravilu bez ikakvog objektivnog (fizičkog) uzroka. Mnogo kasnije, istraživači George Solomon i Rudolph Moos sa sveučilišta Stanford potvrđuju ovu tezu senzacionalnom studijom kojom pokazuju da su depresivne žene mnogo više izložene upalnim degenerativnim bolestima zglobova od žena vedre i bezbrižne naravi. Iako su njihove postavke tada gotovo ismijane u stručnim medicinskim krugovima, danas ih se uzima vrlo ozbiljno, a priznaje im se i pionirski korak u stvaranju nove znanosti „psihoneuroimunologije“.
Zimska depresija se liječi brojnim metodama; od tableta, do psihoterapije, od alternative do promjene prehrambenih i životnih navika, a kod ovih posljednjih, svakako se sve više preporuča redovita tjelesna aktivnost, ali s naglaskom da „kompetitivni aspekt mora biti isključen!“ jer svako natjecanje često potiče stresna ili depresivna stanja (studija dr. Johna Stentona 1996). Čak je poznato da svoje prve depresije američke djevojčice doživljavaju upravo na planu naizgled bezazlenih školskih sportskih natjecanja.
Rekreacijsko vježbanje, pogotovo ako se provodi na suncu i u prirodi, sigurno umanjuje depresivne tegobe te poboljšava opće zdravstveno stanje i dobro raspoloženje stimulirajući niz pozitivnih endokrinoloških učinaka.

DESET JOGIJSKIH SAVJETA PROTIV ZIMSKE DEPRESIJE

● Ne provodite u jutro dugo vremena u krevetu; predugo ležanje potiče osjećaj tuposti, težine i lošeg
raspoloženja
● Počnite dan polako, nekim mirnim ugodnim „obredom“, šalicom čaja, šetnjom…
● Razmišljajte češće o onome što možete učiniti, nego o stvarima koje ne možete ili ne smijete
● Jedite laganu i zdravu hranu, izbjegavajte meso, masti i slatkiše.
● Odvojite dnevno dvadesetak minuta za meditaciju
● Provodite vrijeme s ljudima koji su vam dragi i koji u vama bude dobre emocije
● Izbjegavajte duge razgovore, posebno svađe, čak i kad ste u pravu
● Provodite svakoga dana barem pola sata u potpunoj tišini
● Kad god je to moguće dan završite laganom šetnjom, bez negativnih misli.
● Vježbajte redovito, ali umjereno, ne iscrpljujte tijelo.

Ako se želite prijaviti na satove joge, ispunite obrazac za prijavu, a ako imate pitanje o jogi ili našem centru, ispunite obrazac za upit. Odgovor ćete dobiti u najkraćem mogućem roku.
  • Pročitaj uvjete