Naslovna / JOGA ZA VRIJEME MJESEČNICE – DA ILI NE?

JOGA ZA VRIJEME MJESEČNICE – DA ILI NE?

Gotovo svi učitelji joge savjetuju: „Ako imate mjesečnicu, izbjegavajte vježbe inverzije“. Inverzije (u ovom slučaju) su oni položaji u kojima je maternica iznad razine srca: stoj na glavi, stoj na ramenima, plug i slično…

Vratimo se malo u prošlost. Žena u danima mjesečnice je u jako delikatnom periodu. I to su svi prepoznali. Neke drevne kulture su tumačile kako u to vrijeme žena zrači lošom srećom pa su je u tim danima izbjegavali. Druge kulture su tumačile kako se ženu treba izolirati da bi ona bila sama sa sobom i bez dodatnih vanjskih utjecaja u to vrijeme te tako podnijela mjesečnicu na najlakši mogući način. Mjesečnice mogu biti bezbolne i bez ikakvih komplikacija, ali mogu biti dosta neugodne. Na ženi je kako će i na koji način najlakše proći kroz to razdoblje.

ZDRAVIM ŽIVOTOM PROTIV BOLNIH MJESEČNICA

U današnje vrijeme bolne mjesečnice uzete su zdravo za gotovo, tj. kao nešto što je normalno i gotovo neminovno. Što ne bi smjelo biti. U starim jogijskim  zapisima nigdje nećemo naći „vježbe koje djeluju protiv bolnih mjesečnica“ ili one koje „uklanjaju bolove ili komplikacije“.
Kako to?
Jednostavno: Jogiji nas uče, a praksa pokazuje da uz zdrav život i kontinuirano redovito vježbanje, pogotovo joge, bolova i komplikacija u danima mjesečnice gotovo da i nema! Puno vrhunskih sportskih trenera govori kako neke sportašice ne treniraju u doba mjesečnice, no isto tako postoje one koje itekako treniraju, natječu se i – upravo u „onim danima“ – postižu izvrsne rezultate. Iz ovoga možemo zaključiti kako su najčešći uzrok bolnih mjesečnica današnji način života (stres), loša prehrana i nedostatak vježbanja. Kod vrhunskih sportašica, naprotiv, uzrok problema je „previše vježbanja“, tj. pretjerani intenzitet treninga u cilju postizanja vrhunskih rezultata.

KOD VJEŽBANJA – OPREZ

No, vratimo se pitanju s početka članka:  Zašto ne smijemo raditi inverzije u doba mjesečnice?

Najčešći odgovor učitelja joge je zato što to nije prirodan položaj i krv ne ide prirodnim tijekom – prema dolje. Nadalje, jogiji kažu da je u to vrijeme jako strujanje pozitivne naše unutrašnje apana energije prema dolje te da se inverzijama remeti takvo strujanje. Geeta Iyengar napominje da inverzije isušuju uterus. Također, inverzijama se smanjuje ili čak blokira cirkulacija u uterus i može doći do obilnog krvarenja nekoliko sati nakon inverzija. Clennel upozorava da se u inverzijama neželjene tvari koje se trebaju izbaciti, apsorbiraju.

Zvuči nezgodno, čak i zastrašujuće… No, nije baš to tako.

Sve ovo što su stručnjaci napisali je istina. Sve ove kontraindikacije mogu se dogoditi… Ako smo jako jako dugo u jednom položaju – asani. I ne samo ove, nego i brojne druge… Ne samo kod vježbi inverzije u danima mjesečnice, nego i kod svih ostalih. No, nigdje ne piše kada se počinju događati te stvari.

„Vježbanje“ joge u počecima sastojalo se od pripremnih vježbi za puni Lotus položaj kako bi se u tom položaju moglo mirno i ugodno meditirati preko 4 sata u komadu. Nadalje, u jednom od najpoznatijih tekstova „Hatha Yoga Pradipika“ Swatmarama opisuje jedanaest asana. A tek prije 15-ak godina u svijetu, a prije 10-ak godina u Indiji! Hatha yoga je doživjela porast asana te se od tada najčešće manifestira preko njih u ovom obliku koji vam je poznat danas.

OSLUŠKUJTE ŠTO VAM GOVORI VAŠE TIJELO

Kako smo naveli, drevni jogiji su provodili više sati mirni u jednom položaju prije nego su prešli u drugi. Prosječni današnji vježbači ostaju u jogijskim položajima puno kraće. Neki zadržavaju položaj 2-3 minute, neki određen broj udisaja i izdisaja, a u pojedinim praksama vrijeme u jednom položaju može dosegnuti i 5 minuta (rezultira bitno drukčijim učincima i prevenira određene nuspojave nego u slučajevima kad se položaj zadržava 4 sata). U tom kratkom periodu ne može se ništa od gore navedenog dogoditi. Pa i da radimo po jednu inverziju svaki dan 10 minuta (otišao sam u krajnost kako bi pokazao koliki je razmjer), opet 23 sata i 50 minuta stojimo ili ležimo te će se krv vratiti u uterus i neće biti isušivanja, smanjena ili blokirana cirkulacija ustajanjem će biti popraćena reaktivnom hiperemijom (naglim dotokom krvi u dio tijela iz kojeg smo je prethodno istisnuli ili smanjili) što je zapravo izvrsno i terapijski, apana energija neće prestati ići prema dolje zbog tih 10 minuta i sigurno nećemo početi apsorbirati neželjene tvari.

Naše tijelo formirano je prilagođavati se raznim promjenama. Zasigurno neće nekoliko minuta inverzije poremetiti cijeli menstrualni ciklus i narušiti opće stanje organizma, naprotiv: donijet će nevjerojatne blagodati… No, o tome u nekom drugom članku.

I za kraj, osnovna poruka: Uvijek, u svakoj prilici slušajte svoje tijelo. Ako se osjećate dobro na satu, prepustite se vježbama, čak i vježbama inverzije. Ali ako se ne osjećate,  izbjegavajte vježbanje, uzmite si pauzu, odmorite se.

Ako se želite prijaviti na satove joge, ispunite obrazac za prijavu, a ako imate pitanje o jogi ili našem centru, ispunite obrazac za upit. Odgovor ćete dobiti u najkraćem mogućem roku.
  • Pročitaj uvjete