Naslovna / BOLNE MJESEČNICE NISU NEIZBJEŽNE

BOLNE MJESEČNICE NISU NEIZBJEŽNE

Ukratko: spasonosno rješenje kod bolnih mjesečnica je – zdrav život u skladu sa zakonitostima prirode. Koje su to zakonitosti?
Možda je lakše shvatiti koje NISU. Na primjer, forsirani radni dan u jurećem tempu s bezbroj stresova sasvim sigurno nije ono što bismo nazvali „prirodnim“ i zdravim za organizam. Gutanje kojekakvih tableta ili stimulansa također. O duhanu da i ne govorimo. Jogiji će ovdje dodati i pretjerani seks usmjeren prije svega na tjelesna zadovoljstva bez duboke duhovne komponente, no to ne več teme za neku drugu raspravu.

ODMARAJTE SE U „ONIM DANIMA“

U svakom slučaju, žena koja vodi umjeren i miran život, koja ne rasipa svoju energiju, ne iscrpljuje se u stresovima, koja dovoljno spava, zdravo se hrani i poštuje ritmove nužnog odmora, u velikoj će mjeri smanjiti vjerojatnost bolnih mjesečnica. Jogiji posebno savjetuju odmor u „onim danima“. U drevnoj Indiji žena je u danima mjesečnice bila oslobođena teških poslova. Pa čak je i shvaćanje, koje je vladalo u nekim primitivnim krajevima – kako je žena tijekom ciklusa „prljava“ i kako je treba #izolirati“, u suštini pomagala ženi da upravo u tim danima ostvari mir, samoću i nužan odmor.
Nije loše o tome razmisliti i u suvremenom okruženju današnjeg tempa života.
Žene koje tijekom mjeseca paze na pravilnost svoje prehrane, sna, mira i tjelesnog kretanja, primijetit će puno manje PMS simptoma. Vjerojatnost pojave menstrualnih grčeva, povraćanja, proljeva i/ili snažnog iscjetka za vrijeme mjesečnice uvijek je veća ako vaše tijelo treba snažnije pročišćavanje, kojim bi se oslobodilo prevelike količine unutrašnje (fizičke i duševne) nečistoće.
Zanimljivo je još jedno stajalište jogija: učenje o poštivanju prirodnih ciklusa. Naime, Mjesečnica je, kao i svi ciklusi u našem tijelu, u svezi s izmjenom prirodnih ciklusa. Mnoge žene su već zaključile – a i istraživanja na to upućuju – da mjesečnica najčešće dolazi prije punog mjeseca.
Treba prihvatiti i stajalište po kojem sve ono što naše biološke ritmove “izbacuje iz ravnoteže” može uzrokovati menstrualne probleme (noćni rad, nagla promjena vremenskih zona zbog putovanja i sl).

Ako se želite prijaviti na satove joge, ispunite obrazac za prijavu, a ako imate pitanje o jogi ili našem centru, ispunite obrazac za upit. Odgovor ćete dobiti u najkraćem mogućem roku.
  • Pročitaj uvjete