Naslovna / MOŽEMO LI ŽIVJETI 400 GODINA?!

MOŽEMO LI ŽIVJETI 400 GODINA?!

Još je početkom ovog stoljeća, svojim  senzacionalnim eksperimentom na pilećem embriju (koji je trajao točno 34 godine!) francuski nobelovac Dr. Alexis Carrel dao svijetu bezmjernu nadu u besmrtnost, koja se, nažalost, ugasila vrlo brzo, baš kao i mnoge prije i poslije toga.
Danas se u znanosti najavljuje pomicanje dobne granice na 400 godina početkom idućeg milenija, ali bez stvarnih argumenata koji bi to garantirali.

MNOGO TOGA MOŽEMO SAMI UČINITI

Ne ulazeći sada u podrobnu analizu pojedinih sustava drevne Indije, Kine ili Japana, općenito se može reći kako sve one nude mogućnost praktički beskrajnog produženja ljudskog života ili, u najmanju ruku, ljudski vijek neusporedivo duži od sadašnjeg. Za pojedine se mudrace ili gurue tvrdi da su doživjeli nevjerojatnih 300 ili 600 godina starosti prije nego li su odlučili “napustiti ovo tijelo”.     Za prosječnog čovjeka ova konstatacija, međutim, teško da može biti utjeha kad se nađe pred zidom ograničenosti ovozemaljskog života.
Ipak, mnogo toga sami možemo učiniti kako bismo produžii svoj život. Joga je sasvim sigurno jedan od dobrih pokazatelja kako je to zaista moguće.

ČUDESNO DJELOVANJE JOGE NA DUGOVJEČNOST

Vježbe, samo vježbe u bilo kojem sustavu Kine ili Indije nikada nisu dovoljne! I svako pojednostavljeno svođenje recepta dugovječnosti na pet, deset ili 850 vježbi, vodi u zabludu i neuspjeh.
Joga je tu mnogo određenija. Čuveni jogi  Svami Vishnu Devananda rekao je jednom svojim učenicima:
– Slijediti put joge ne znači samo vježbati. Jogu morate nositi u svojoj duši, u svom srcu, morate njome ispuniti svaku svoju misao, svaku svoju akciju. Samo će vam tako ona dati sve svoje plodove.
Mnogi klasici joge smatraju najidealnijom kombinaciju vježbi, meditacije i mirnog života, bez sukoba, stresova, ali i bez nerealnih ambicija. I dok se katkada u teoriji i praksi nude brojne jogijske vježbe koje „garantiraju dugovječnost“ ili nabrajaju savjeti o mentalnim tehnikama kojima svoje tijelo i svoj duh činite otpornim na sve ono što skraćuje naš život, čini se da je koncept idealnog dugog života u savršenom skladu niza komponenti koje nas okružuju.
Umjesto teoretiziranja, evo pregleda 10 temeljnih savjeta drevnih indijskih jogija na temu postizanja dugovječnosti. Skupio ih je i u svojoj malo poznatoj knjizi „Kako živjeti 200 godina“ objavio još u prošlom stoljeću američki putopisac Gary Terrel, sistematizirajući temeljne savjete jogija koje je skupio putujući uzduž i poprijeko indijskim potkontinentom tijekom 12 godina.     Evo njegovog popisa jogijskih savjeta:

KAKO DOŽIVJETI DUBOKU I ZDRAVU STAROST

● Živite jednostavan i miran život, skromno i bez velikih
želja.
● Provodite što više vremena s dobrim ljudima, izbjegavajte
svađe, sukobe i dugotrajne rasprave, čak i kad ste u pravu.
● Ne bavite se svjetskim problemima; svijet će se kretati
svojim putovima, neovisno o vašim nastojanjima.
● Vodite računa o svome tijelu, ne unosite u njega otrove
hranom, tekućinom, ali ni mislima, niti razgovorima.
● Vježbajte redovito, ali umjereno i bez natjecanja s drugima
ili samim sobom.
● Odvojite svakodnevno neko vrijeme za trenutke potpunog mira,
tišine ili meditacije.
● Radite posao kojeg volite, a promijenite posao koji vas ne
raduje i ne oplemenjuje.
● Ne opterećujte se brigama o nečemu što tek treba doći, niti
razmišljajte o onome što ste propustili učiniti.
● Volite ljude i pružajte im svoju dobrotu, ali ne vežite se
ni uz koga.
● Ne tražite sreću u velikim stvarima koje tek trebaju doći,
nego u malima koje su oko vas ovdje i sada.

Ako se želite prijaviti na satove joge, ispunite obrazac za prijavu, a ako imate pitanje o jogi ili našem centru, ispunite obrazac za upit. Odgovor ćete dobiti u najkraćem mogućem roku.
  • Pročitaj uvjete