Naslovna / JOGA KAO SPAS OD BOLNE STAROSTI

JOGA KAO SPAS OD BOLNE STAROSTI

Pomalo jezivu viziju izrekao je Dr. Ken Smith na temu sve učestalijih artrotskih tegoba suvremenog čovjeka: „Za 20 godina svijet će biti pun očajnih jedva pokretnih stogodišnjaka s deformiranim i bolnim zglobovima“. Ostvari li se ovo proročanstvo, bit će to potvrda da su degenerativne bolesti zglobova – pronađene već na kostima pračovjeka i egipatskih mumija – definitivno odnijele svoju evolucijsku pobjedu.

Artrotskih promjena na sustavu za kretanja postajemo svjesni tek s početkom kroničnih bolova, dakle u fazi kada je bitka često već izgubljena. A izgubljena je i zbog toga što ni približno nismo svjesni kako sami možemo pridonijeti zdravlju naših zglobova. Znate li, recimo, da je stanje vaših koljena, kukova ili stopala  u velikoj mjero ovisno o zdravlju kompletne kralješnice i da svaka promjena statike kralješnice rezultira tegobama u zglobovima (vrijedi i vice versa pravilo). Znate li, nadalje, da artrotske bolove mogu izazvati i emocionalni stresovi, brige, depresivna stanja i sl, a o prehrani da i ne govorimo. Niz neuroloških bolesti, endokrinoloških poremećaja, kancerogenih i drugih žarišta, katkada čak na nekom „udaljenom“ dijelu tijela, mogu inicirati degenerativne promjene hrskavice zglobova, a ne treba zaboraviti ni faktore iz domene profesionalnih oboljenja.

Pa što učiniti?
Ono što možemo; živjeti zdravije, hraniti se pravilnije, izbjegavati stresove i – vježbati. Aktivni pokreti idealna su prevencija i terapija niza bolesti zglobova.

IMG_6810

Ako se želite prijaviti na satove joge, ispunite obrazac za prijavu, a ako imate pitanje o jogi ili našem centru, ispunite obrazac za upit. Odgovor ćete dobiti u najkraćem mogućem roku.
  • Pročitaj uvjete