Naslovna / ZDRAV ŽIVOT I PRIRODA KAO FAKTORI OZDRAVLJENJA

ZDRAV ŽIVOT I PRIRODA KAO FAKTORI OZDRAVLJENJA

Psihijatar George Solomon sa sveučilišta Stanford (SAD)
davno je napisao: „Kad kažemo duh, ljudi obično pomisle na nešto zagonetno što živi negdje gore u glavi i ne miče od tamo. Zaboravljaju da je taj duh neraskidivo povezan i s najudaljenijom stanicom u tijelu, da svake sekunde prima od nje milijune informacija i vraća joj milijune impulsa.“

Jogi Cheytanya Singh otprilike je rekao to isto, no kako je od Stanforda bio udaljen nekoliko tisuća kilometara i nekoliko stotina godina, izrekao je to malo poetičnije:
– Kad plačemo, svaki djelić našega tijela plače s nama.

Dr. Solomon je sa svojim kolegama dokazao uzročnu vezu stresova i degenerativnih promjena na zglobovima, a kako su psihijatri nepobitno ustanovili da poremećaji psihe mogu biti i posljedica određenih deformacija u tijelu, postavlja se logično pitanje kako dovesti u sklad psihu i tijelo.

Zanimljivo je da i drevno jogijsko učenje i suvremena znanost daju isti odgovor: ključ je u ostvarenju naše izravne veze s prirodom. Najnovija istraživanja, naime, pokazuju da je ozdravljenje kod većine bolesti brže ako bolesnik uspije, makar i u najjednostavnijim stvarima uspostaviti vezu s prirodom. Primjerice, rehabilitacija nakon operacije uspješnija je kod bolesnika koji imaju sobu s pogledom na park ili barem cvijet kraj kreveta.

Sve to, međutim, lako vodi u jednu karakterističnu zabludu: prirodu doživljavamo samo kao drveće, cvijeće, planine, rijeke… pa se po toj logici i roštiljada u planinskoj vikend kućici, uz litre popijenog vina, te kavu i cigaretu poslije obilnog obroka također smatra „prirodnim“ samo zato što se sve odvija pod krošnjama drveća. No, „živjeti u skladu s prirodom“ znači nešto posve drugo: redovito se zdravo hraniti, disati čisti zrak, lijegati u skladu s cirkadijskim ritmovima prirode u nama, imati pozitivne misli, riješiti se stresne jurnjave, poštovati istinske potrebe tijela za odmorom, ne unositi u njega otrove i stimulanse, kretati se i redovito vježbati…

IMG_7252

Ako se želite prijaviti na satove joge, ispunite obrazac za prijavu, a ako imate pitanje o jogi ili našem centru, ispunite obrazac za upit. Odgovor ćete dobiti u najkraćem mogućem roku.
  • Pročitaj uvjete