Naslovna / ZAŠTO NAS BOLE LEĐA?

ZAŠTO NAS BOLE LEĐA?

„Mladost se mjeri elastičnošću kralješnice“. Ova poznata izreka Andre Van Lysebetha, jednog od najstarijih europskih autoriteta joge, možda najbolje odražava suštinu važnosti koju vježbe za kralješnicu imaju u održavanju i unapređenju zdravlja i dugovječnosti.

Bolovi u leđima su u SAD postali uzrokom br. 1 za gubitak radnih sati u industriji. Predsjednik Kennedy i Elizabeth Taylor dogurali su tako daleko da su morali nositi specijalne steznike za leđa, niz poznatih sportaša današnjice ima velikih problema upravo s leđnom muskulaturom. A kad su u pitanju profesije poput dirigenata, violinista, stomatologa ili frizera, bolovi u leđima izazvani satima jakog opterećenja kralješnice zbog specifičnog položaja ruku, katkada postaju ozbiljna zapreka nastavku karijere.

Posebno je uvijek opterećen peti slabinski kralješak nosi čitavu težinu tijela, osim nogu. On je dakle pod najvećim pritiskom i njegov je disk posebno osjetljiv. Zamislite kakvoj je kušnji izložen, npr., za vrijeme trčanja ili jahanja! Kod četveronožaca križa služe prvenstveno kao veza zdjelice s kralješnicom; ona ne nose nikakvu težinu, ali kod čovjeka se situacija bitno drukčija i za kralješnicu – posebno njezin lumbalni dio – kudikamo nepovoljnija i opasnija.
Joga nudi sigurnu i učinkovitu prevenciju i terapiju ovih problema. Zašto?

Niz je jogijskih vježbi usmjeren na jačanje muskulature koja drži upravo najkritičniji, lumbalni dio kralješnice.
Treba također podsjeiti da se prije rođenja i u prvim godinama života diskovi kralješnice prehranjuje putem krvnih žila. Nakon četvrte godine života te krvne žile zakržljaju i nestanu, a nakon toga međukralješni se  disk prehranjuje samo difuzijom pri čemu je vrlo važno kako se opterećuje disk pri različitim položajima tijela. Ako je pritisak na pločicu (disk) posebno jak, tvari i tekućina istiskuju se iz diska. Kad pritisak padne, izazvat će se ponovno vraćanje i tvari u disk. To znači da disk prilikom rasterećenja ponovno upija tvari. U toj fazi upija prije svega manje molekule, kao što su molekule šećera, molekule bjelančevinskih građevnih produkata te soli, od kojih stanice diska stvaraju novo potporno tkivo.
Tako postoji stalna mijena tvari. Izgradnja i razgradnja građevnih elemenata diska u normalnim su prilikama uravnotežene. Slabo opskrbljene stanice diska stvaraju slabu osnovnu tvar te vlakna loše kvalitete i u premaloj količini. Jasno je, dakle, koliko umjerene jogijske vježbe s ravnomjernim smjenama opterećenja i rasterećenja mogu blagotvorno djelovati na zdravlje diskova, a time i kompletne kralješnice.

Brojne tegobe bolnih leđa kod „sjedećih presija“ uzrokovane su slabljenjem mišića koji drže kralješnicu (tzv. posturalnih mišića). U takvim slučajevima joga nudi niz vježbi jačanja muskulature leđa, a raspon njihovog intenziteta seže od najlakših do najzahtjevnijih tako da si svatko može odabrati pravu mjeru za sebe.

U treću kategoriju problema kralješnice pripadaju slučajevi trajno zgrčenih mišića zbog neprekidnog stresa, napetosti, nervoze i sl. Katkada i nismo svjesni te napetosti, ali ona postoji i s vremenom počinje izazivati konstantnu i sve jaču bol. Jogijske tehnike opuštanja, disanja i meditacije, uz posebne antistresne seanse, rješavaju nas napetosti, pa time automatski i nestaje psihički uvjetovan grč mišića leđa i kralješnice.

„Zdrava kralješnica prava je blagodat – rekao je japanski guru Masatoshi Enoeda – Nažalost, naših se diskova sjetimo tek kad nas bolovi na to prisile.“

Ako se želite prijaviti na satove joge, ispunite obrazac za prijavu, a ako imate pitanje o jogi ili našem centru, ispunite obrazac za upit. Odgovor ćete dobiti u najkraćem mogućem roku.
  • Pročitaj uvjete