Naslovna / ZAŠTO GUBIMO BITKU S CELULITOM?

ZAŠTO GUBIMO BITKU S CELULITOM?

Prema međunarodnoj statistici osamdeset posto žena koje su prekoračile tridesetu primjećuje na svojim bedrima ili ispod brade odvratne nakupine takvih mekanih jastučića. I ne morate obvezno biti punija da postanete vlasnica takvih nakupina. Prema istraživanju švedskih znanstvenika na uzorku od 1360 žena s problemom celulita (1992. godine) samo 60 posto statistički obrađenih žena ima problema s debljinom.
Često se pogrešno poistovjećuju pojmove sala i celulita što i ne bi bila osobito značajna pogreška kad bi u pitanju bila samo terminologija No, suština problema je u činjenici da za eliminiranje celulita ne vrijede pravila što važe za eliminiranje običnog sala.

PROBLEM SU „BOLESNE MASNE STANICE“

Znanost danas poznaje brojne uzroke ovoj pojavi; od nasljednih faktora i hormonalnih poremećaja, do loših cipela i uske odjeće, no najčešće se smatra da je glavni uzrok slaba cirkulacija u venama, od čega praktički sve i počinje. Celulit se obično stručno definira kao otežana mikrocirkulacija u masnom tkivu. Celulitne stanice su “bolesne masne stanice” potkožnog tkiva nastale kompliciranim metaboličkim procesima, koji bi se pojednostavljeno mogli opisati kao nakupljanje vode između masnih stanica što dovodi do postepene degeneracije tih stanica i prekid “svih normalnih veza” s ostalim dijelovima organizma. I upravo su zbog tih poremećenih komunikacija
svi poticaji mršavljenja, koje raznim načinima reguliranja težine dajemo masnim stanicama (i na koje one reagiraju) uopće ne dolaze do celulitnih stanica koje su “komunikacijski izolirane”, bez normalne cirkulacije i živčanih podražaja. Rezultat svega toga je – porazan. Možemo trčanjem ili dijetom, recimo, skinuti 10 kg, naslage celulita će uglavnom ostati nepromijenjene.
Riječ je o celulitu povezanom s prekomjernom tjelesnom težinom. Volumen masnih stanica ubrzano se povećava pa one pritišću krvne žile sprječavajući pravilan optok krvi i limfe (tekućine u kojoj su i međustanične tekućine nastale od otpadnih tvari, a koja protječe tijelom sustavom žila paralelnih s krvnim žilama). U međustaničnim prostorima nakuplja se tekućina koja dodatno pritišće krvne žile i time potiče stvaranje celulita.

HAYASHIJEVA FORMULA PROTIV CELULITA

Joga u bitku s celulitom ulazi sa svoja dva najjača oružja:
Uspostavljanjem savršene cirkulacije u cijelom tijelu (posebno u venama!) i postizanjem općih uvjeta za kompletno zdravlje što se u ozračju činjenice da celulit često ima potpuno skriven uzrok, pokazuje kao jedino moguće rješenje. Ili, kako je to jednom rekao japanski jogi Hiroshi Hayashi:
„Ako među sto jednakih jaja morate uništiti mućak, bacite sva jaja i ne možete pogriješiti. Jednako je i s celulitom. Učinite Vaš organizam savršenim i negdje u tom procesu garantirano ćete ukloniti i uzrok celulita.“
Naravno, ostaje još mnogo toga za reći o brojnim drugim aspektima cirkulacije; prije svega o cirkulaciji u mozgu i unutrašnjim organima, a treba naglasiti da je i problem celulita u osnovi problem cirkulacije.
No, o tome više u nekoj od idućih kolumni…

Ako se želite prijaviti na satove joge, ispunite obrazac za prijavu, a ako imate pitanje o jogi ili našem centru, ispunite obrazac za upit. Odgovor ćete dobiti u najkraćem mogućem roku.
  • Pročitaj uvjete