Naslovna / ZA VENTILACIJU PLUĆA

ZA VENTILACIJU PLUĆA

Prema nekim istraživanjima, nakon navršene 50-te godine, čovjekov dišni sustav postepeno i nezadrživo svake godine gubi oko 3,5 posto od svoje učinkovitosti, a kapacitet pluća bespovratno se smanjuje. Kod netreniranih osoba taj proces počinje mnogo ranije, a o pušačima da i ne govorimo…
Što učiniti? Pomalo obeshrabrujuća je konstatacija da ne možemo zaustaviti prirodno smanjenje učinkovitosti našeg respiratornog aparata uzrokovano, ali ostaje činjenica da još uvijek možemo jako mnogo učiniti da ga održimo maksimalno učinkovitim u granicama koje nam okolnosti i genetsko naslijeđe omogućavaju. Joga poznaje niz vježbi koje izvanredno pridonose optimalnom održavanju dišnog sustava. Evo jedne…

POČETNI POLOŽAJ: Stojeći, s rukama prirodno opuštenima uz tijelo. Gornji dio tijela je uspravan, ali ne ukočen.

IZVOĐENJE: Uz dugi udisaj, ruke sa strane, u velikom luku, najprije podignuti iznad glave, a zatim (ne prekidajući udisaj) ispreplesti prste na zatiljku. Zadržati dah koliko je ugodno i dalje savršeno uspravnog tijela. Laktovi se ne savijaju prema naprijed. To je položaj a).
Uz dugi izdisaj, okrenuti se u jednu stranu osječajući ugodno istezanje mišića trupa, leđa i ramena. Stopala se ne pomiču. Na kraju izdisaja malo zadržati dah.
Uz novi udisaj, vratiti se u položaj a).
Tijekom laganog izdisaja ruke (kao da vraćamo film unatrag) najprije ispružamo uvis, a zatim polako spuštamo do početnog položaja.
Nastaviti vježbu nekoliko puta naizmjenično na jednu i drugu stranu.

DJELOVANJE: Pospješenje mirnog i dubokog disanja, eliminiranje sala s bokova, opuštanje i smirenje, uklanjanje bolova u leđima i kralješnici, poboljšanje probave.

NAPOMENA: Ni u jednom trenutku disanje se ne smije ubrzati, naprotiv; pokreti disanje moraju postajati sve sporiji…

Ako se želite prijaviti na satove joge, ispunite obrazac za prijavu, a ako imate pitanje o jogi ili našem centru, ispunite obrazac za upit. Odgovor ćete dobiti u najkraćem mogućem roku.
  • Pročitaj uvjete