Naslovna / ZA VENE, SRCE, ASTMU..

ZA VENE, SRCE, ASTMU..

Odavno već Zapad poznaje sintagmu “No pain, no gain” (u prijevodu “bez boli nema postignuća”) i vrlo često ove riječi doista izražavaju duboku istinu da je potrebno pomučiti se kako bismo ostvarili istinske vrijednosti na bilo kojem planu; znanstvenom, sportskom, životnom…
Primjenjujući ovo pravilo na jogu, neupućeni su često skloni smatrati kako samo najteže vježbe donose značajne koristi i zdravstveno-terapijske rezultate, smatrajući istovremeno da one jednostavne vježbe pripadaju području “početničkih” i ograničene su na površne i slabe rezultate.
To je velika zabluda!
Katkada i najjednostavnije vježbe (asane) mogu rezultirati izvanrednim rezultatima, posebno ako se izvode polaku, uz pravilno mirno i duboko disanje. Mnoge od asana prezentiranih na ovim stupcima pripadaju upravo toj kategoriji. Danas vas upoznajemo s jednom ugodnom vježbom opuštanja, koja uz psihički osjećaj smirenja donosi i značajne fiziološke učinke, a vrlo je jednostavna za izvođenje.

VJEŽBA:
Lezite sasvim uz zid i podignite noge prislanjajući ih na zid. Tijelo je opušteno, ruke prirodno položene na tlo, dlanova okrenutih gore. Noge su blago ispružene. Ukoliko osjećate zatezanje ili bol u zadnjoj loži, savijte ih još malo dok neugoda ne nestane. U tom položaju, zatvorenih očiju, mirno dišete laganim podizanjem i spuštanjem trbuha. Osjećajte osvježavajuću struju zraka u nosnicama, ali nastojte da je disanje potpuno nečujno, bez napora, ugodno i opuštajuće.
Ostanite u ovom položaju 10-20 minuta.

DJELOVANJE: Opuštanje i smirenje, pojačan dotok krvi u organe probavnog sustava, ublažavanje tegoba proširenih vena i astme, olakšavanje cirkulacije krvi prema srcu, eliminiranje problema natečenih nogu itd.

NAPOMENA: Vježba se ne preporuča ako imate visoki krvni pritisak.

Ako se želite prijaviti na satove joge, ispunite obrazac za prijavu, a ako imate pitanje o jogi ili našem centru, ispunite obrazac za upit. Odgovor ćete dobiti u najkraćem mogućem roku.
  • Pročitaj uvjete