Naslovna / ZA TRUDNICE

ZA TRUDNICE

Vježba kuju danas predstavljamo poznata je kao klasična «trudnička vježba», no njezina su djelovanja mnogo šira, a među najvažnijima su uklanjanje lošeg držanja. Ortopedi upozoravaju da skolioza, okrugla leđa i druga pogrešna držanja tijela djeluju negativno, kako na sustav za disanje tako i na opću pokretljivost. Okrugla leđa dovode do nedovoljne pokretljivosti rebara, do površnog disanja, pogoršanja cirkulacije krvi u plućima, a time i do sklonosti ka oboljenjima pluća itd…
Treba li, dakle, više razloga za povremeno prakticiranje ove jednostavne  vježbe?

POČETNI POLOŽAJ:  Ležeći na ležima, savijemo noge i rukama uhvatimo skočne zglobove. U tom položaju malo se opustimo. Ako ne možete uhvatiti zglobove, ništa zato; savijte noge, a ruke opustite uz tijelo.

IZVOĐENJE:  Uz udisaj podignete kukove polako uvis koliko možete, malo zadržite dah, a zatim se – uz izdisaj – spustite u početni položaj. Ako možete počnite se ponovo podizati već na slijedeći udisaj, a ako osjećate umor, odmorite se malo prije nego nastavite s vježbom. Ponovite 4-8 puta.

DJELOVANJE:  Jačanje leđnih mišića, poboljšanje metabolizma i probave, povećanje vitalnog kapaciteta, jačanje mišića nogu itd…

NAPOMENA: Oprezno radite vježbu ako imate visoki tlak ili oštećenje lumbalnog dijela kralješnice.

Ako se želite prijaviti na satove joge, ispunite obrazac za prijavu, a ako imate pitanje o jogi ili našem centru, ispunite obrazac za upit. Odgovor ćete dobiti u najkraćem mogućem roku.
  • Pročitaj uvjete