Naslovna / VJEŽBE JOGE – PREVENCIJA BOLOVA U LEĐIMA I VRATU

VJEŽBE JOGE – PREVENCIJA BOLOVA U LEĐIMA I VRATU

Škotski ortoped starije generacije Lindon Mctaggarth, u britanskom se „The Observeru“ pišući o zdravlju svojih zemljaka našalio konstatacijom kako zlobnici smatraju da je „iskrivljenje kralješnice kod Škota najvjerojatnije posljedica činjenice da svi u tramvaju čitaju novine, ali ih samo polovica kupuje!“

Mnogo manje šaljivu istinu o problemima kralješnice, međutim, ovaj je liječnik iznio u svojoj knjižici „Disk koji život znači“, pišući o međukralješničkim diskovima čija se oštećenja zapažaju katkada već u djeteta od 4 godine, prvi znakovi istrošenosti već u pubertetu, a malo je ljudi u kojih nakon tridesete godine nema znakova degenerativnih promjena kralješnice. Što znači da polako počinju ili će uskoro početi problemi…

Kako spriječiti ublažiti ove tendencije? Ortopedi i fizijatri su jedinstveni: najbolja prirodna prevencija je čvrsta i aktivna muskulatura koja se stječe vježbanjem. Podaci, nažalost, govore da u razvijenim zemljama Zapada svaki drugi odrastao čovjek fizički nije dovoljno aktivan, a bolovi u leđima vratu i kralješnici često su logična posljedica te neaktivnosti. Katkada se ide u drugu krajnost pa se forsiraju vježbe čak i u stadiju aktivnih bolova („klin se klinom…“) što katkada rezultira fatalnim posljedicama. S programom vježbi, kažu fizioterapeuti, treba započeti odmah čim popuste bolovi, u nekim slučajevima već u krevetu! Najbolje je okrenuti se preventivi i redovitoj dobro programiranoj tjelovježbi (ovo „dobro programiranoj“ prevedite jednostavno kao tjelovježbi bez forsiranja iznad vlastitih mogućnosti). U obzir dolaze najrazličitije vježbe za rasterećenje i istodobno jačanje leđne muskulature što omogućuje pravilnu prehranu diska i najbolji je način sprečavanja njegove degeneracije.

Na isti način pristupite i današnjoj vježbi namijenjenoj malo naprednijima; uvijek oprezno, do granica svojih mogućnosti.
TORZIJA KRALJEŠNICE U KLEKU

Početni stav je klečeći na lijevom koljenu s desnom nogom oslonjenom na stopalo i rukama opuštenima uz tijelo. Uz udisaj ruke se podignu i rašire postrance u visini ramena, a zatim se uz izdisaj, uz rotaciju tijela, zauzme položaj kao na slici. S ovim udisajem podižemo se i raširimo ruka u visini ramena, pa ih uz mirni izdisaj spustimo u početni položaj. Nakon 2-4 ponavljanja, sve se izvodi s promijenjenim položajem nogu i sa savijanjem u drugu stranu.
IMG_7100

 

Ako se želite prijaviti na satove joge, ispunite obrazac za prijavu, a ako imate pitanje o jogi ili našem centru, ispunite obrazac za upit. Odgovor ćete dobiti u najkraćem mogućem roku.
  • Pročitaj uvjete