Naslovna / VJEŽBA ZA STABILNOST, SAMOPOUZDANJE…

VJEŽBA ZA STABILNOST, SAMOPOUZDANJE…

Možda ste na Eurosportu, prateći sumo turnire,  zapazili onaj ritualni «grupni portret» kada postavljeni u krug borci izvode stoljetni ceremonijal pozdrava; u specifičnom čučećem položaju, uspravnog gornjeg dijela tijela, sa široko razmaknutim rukama… Savršeno stabilni i čvrsti, u tim trenucima doista djeluju impresivno.
Jogijska vježba Vir-asana, koja se često prevodi kao «junak», gotovo je idealna preslika spomenute poze japanskih grdosija. I doista djeluje baš kao što i izgleda: na čvrstoću (fizičku i mentalnu), te sigurnost i samopouzdanje.

POČETNI POLOŽAJ:  Čučeći, sa široko razmaknutim koljenima. Ruke su opuštene, dlanova položenih na koljena. Gornji dio tijela je savršeno uspravan, ravan. Pogled usredotočen uneku točku u daljini.

IZVOĐENJE:  Uz polagani, duboki i potpuni udisaj ruke bočno u velikom luku podignuti iznad glave, sklopiti dlanove i maksimalno se istegnuti uvis. Zadržati dah koliko je ugodno, a zatim polako spustiti ruke na prsa dlanova i dalje sklopljenih kao u molitvi. Malo zadržati dah. Uz novi udisaj ponovo podignuti ruke uvis…i onda ih – uz izdisaj – polako spustiti u početni položaj.
Za slabije vježbače, već će i ovo biti dovoljno (najčešće počinju «otkazivati» noge), a ako možete, ponovite ovaj pokret još par puta.

DJELOVANJE:  Psihofizička stabilnost, ravnoteža, jačanje mišića nogu, poticaj kompletnom dišnom sustavu itd.

NAPOMENA: Kao vježba koncentracije, katkada se savjetuje samo miran početni položaj, pogleda uprtog u neku daleku točku, uz duboko disanje.

Ako se želite prijaviti na satove joge, ispunite obrazac za prijavu, a ako imate pitanje o jogi ili našem centru, ispunite obrazac za upit. Odgovor ćete dobiti u najkraćem mogućem roku.
  • Pročitaj uvjete