Naslovna / VJEŽBA ZA DIJABETIČARE

VJEŽBA ZA DIJABETIČARE

U mnogim su zemljama programi joge sastavni su dio zdravstvenog tretmana dijabetičara. U Hrvatskoj su na tom planu također odavno već učinjeni prvi koraci, mada institucionaliziranog programa još nema. Vježbe joge, ugodne, smirujuće i prilagodljive svim razinama tjelesnih mogućnosti, idealna su tjelovježba dijabetičara, a seanse opuštanja, disanja i meditacije, značajno pridonose psihičkoj opuštenosti i smirenju, dvjema bitnim komponentama života s dijabetesom.
Od mnogobrojnih asana (vježbi) koje se preporučuju dijabetičarima, izdvajamo jednu vrlo laganu i smirujuću.

POČETNI POLOŽAJ: Klečanje (sjed na petam) s rukama opuštenima u krilu. Dlanovi okrenuti gore, desni položen na lijevi. Tijelo uspravno.

IZVOĐENJE: Uz udisaj, lagano se podignuti u visoki klečeći položaj, blago saviti natrag, osloniti se rukama na bokove i oprezno zabaciti glavu. Malo zadržati dah, koliko je ugodno. Uz mirni izdisaj vratiti se u početni položaj. Nakon jedno ili dva mirna udisaja i izdisaja, ponoviti cijeli pokret. Ukupno napraviti 4-8 ponavljanja.

DJELOVANJA: Umanjenje tegoba dijabetesa, opuštanje i smirenje, snižavanje krvnog pritiska, poboljšanje probave i eliminiranje bolova u lumbalnom dijelu kralješnice.

KONTRAINDIKACIJE: Budite oprezni ako imate niski tlak, jer vježba – priliko zabacivanja glave natrag – može izazvati nagli pad tlaka.

Ako se želite prijaviti na satove joge, ispunite obrazac za prijavu, a ako imate pitanje o jogi ili našem centru, ispunite obrazac za upit. Odgovor ćete dobiti u najkraćem mogućem roku.
  • Pročitaj uvjete