Naslovna / VEGETARIJANSKA PREHRANA I JOGA

VEGETARIJANSKA PREHRANA I JOGA

Još je 1895. dr. John Kellogg, izumitelj cornflakesa, u Battle Creeku duhovito rekao kako je jedna od prednosti vegetarijanske prehrane u tome što „ne morate razmišljati od čega je krepao vaš ručak“. Brojna su i znanstvena istraživanja o prednostima biljne prehrane, primjerice ono objavljeno u časopisu „The Journal of the American Medical Association da vegetarijanska hrana može spriječiti preko 90  posto srčanih bolesti”. Pokušavaju vegetarijanci bitku voditi i na etičkom polju, pa je u tom smislu jedan od gostiju Oprah Showa ispalio dosjetku: „Za vaš omlet sa šunkom sasvim sigurno su zaslužne i kokoš i svinja, mada se svinja jadna puno više žrtvovala!“

Do danas, međutim, zagovornici vegetarijanstva nisu uspjeli uvjeriti svijet u apsolutnu prednost bezmesne prehrane. Protivnici najčešće potežu teze o nekim lancima aminokiselina koje je nemoguće postići bez mesne prehrane, pa na to nadovezuju „nemogućnost stvaranja kvalitetne mišićne mase bez životinjskih proteina iz mesa“ iako ostaje bez odgovora kako su brojni vrhunski sportaši vegetarijanci; primjerice Bill Pearl, jedan od najuspješnijih američkih body-buildera, koji gotovo tri desetljeća ne konzumira meso. Pa ako baš hoćete i afrički slon svoju impresivnu mišićnu masu dnevno održava samo sa cca 150 kg trave, grančica, kojekakvog korijenja i voća.

Jogiji, naravno, apsolutno zabranjuju mesnu prehranu, ali naglašavaju kako u pravilu za prelazak na vegetarijanstvo nije potreban poseban „napor volje“ ili bilo kakvo „nasilje nad željama koje ima naše tijelo“. Većina velikih učitelja joge jednostavno kažu: „Živite po pravilima joge, svakodnevno vježbajte i meditirajte… i vaše će tijelo (ali i vaš duh!) početi spontano odbacivati meso!“
Mnogi sljedbenici joge u to su se uvjerili, a u najmanju ruku primijetili su da imaju manju potrebu za mesom i teškim mesnim obrocima, a smanjili su dnevni unos mesa na količinu manju od 5 dkg dnevno.

IMG_6837

Ako se želite prijaviti na satove joge, ispunite obrazac za prijavu, a ako imate pitanje o jogi ili našem centru, ispunite obrazac za upit. Odgovor ćete dobiti u najkraćem mogućem roku.
  • Pročitaj uvjete