Naslovna / VAŽNOST JAČANJA MUSKULATURE KRALJEŠNICE

VAŽNOST JAČANJA MUSKULATURE KRALJEŠNICE

Bolovi u leđima su u SAD postali uzrokom br. 1 za gubitak vremena u industriji. Predsjednik Kennedy i Elizabeth Taylor dogurali su tako daleko da su morali nositi specijalne steznike za leđa. (Van Lysebeth, 181)
Posebno je uvijek opterećen peti slabinski kralješak nosi čitavu težinu tijela, osim nogu. On je dakle pod najvećim pritiskom i njegov je disk posebno osjetljiv. Zamislite kakvoj je kušnji izložen, npr., za vrijeme trčanja ili jahanja! Kod četveronožaca križa služe prvenstveno kao veza zdjelice s kralješnicom; ona ne nose nikakvu težinu, ali kod čovjeka se situacija bitno drukčija i za kralješnicu – posebno njezin lumbalni dio – kudikamo nepovoljnija i opasnija.

KRETANJEM I VJEŽBANJEM PROTIV BOLOVA

Stoga je i niz jogijskih vježbi usmjeren na jačanje muskulature koja drži upravo ovaj dio kralješnice.
Prije rođenja i u prvim godinama života diskovi kralješnice prehranjuje putem krvnih žila. Nakon četvrte godine života te krvne žile zakržljaju i nestanu, a nakon toga međukralješni se  disk prehranjuje samo difuzijom pri čemu je vrlo važno kako se opterećuje disk pri različitim položajima tijela. Ako je pritisak na pločicu (disk) veći od 785 N, tvari i tekućina istiskuju se iz diska. Pad pritiska ispod 785 N izazvat će, međutim, ponovno vraćanje i tvari u disk. To znači da disk prilikom rasterećenja ponovno upija tvari. U toj fazi upija prije svega manje molekule, kao što su molekule šećera, molekule bjelančevinskih građevnih produkata te soli, od kojih stanice diska stvaraju novo potporno tkivo.
Tako postoji stalna mijena tvari. Izgradnja i razgradnja građevnih elemenata diska u normalnim su prilikama uravnotežene. Slabo opskrbljene stanice diska stvaraju slabu osnovnu tvar te vlakna loše kvalitete i u premaloj količini.
Jasno je, dakle, koliko umjerene jogijske vježbe s ravnomjernim smjenama opterećenja i rasterećenja mogu blagotvorno djelovati na zdravlje diskova, a time i kompletne kralješnice.
Vezano uz važnu ulogu mišića, treba spomenuti i njihov veliki značaj, ne samo za kralješnicu, nego za kompletno zdravlje.

ASANE – ČUDESNE VJEŽBE ZA ZDRAVLJE

Suvremena joga koristi nekoliko tisuća različitih vježbi (asana) i upravo je ta različitost garancija svestranog djelovanja na sve mišiće tijela. A važnost održavanja mišića bitna je iz nekoliko razloga.
a) Opća uloga mišića kao pokretača tijela (uglavnom svima poznato)
b) Manje je poznato da aktivnost velikih skupina mišića poboljšava optimalnu funkciju svih organskih sustava (eksperimentirati u tom smislu počeli su njemački liječnici u Drugom svjetskom ratu, nakon što su primijetili brži oporavak vojnika koje se ranije prisiljavalo na prekid mirovanja u cilju bržeg povratka na bojišnicu)
c) Mišićna aktivnost izvanredno stimulira cirkulaciju (arterijsku i vensku podjednako, a poticanje, tj. olakšavanje venske cirkulacije, koja se potiče inverzivnim asanama – stoj na glavi itd – blagotvorno djeluje na srce)
d) Čvrsti mišići najbolje drže zglobove i prevencija su ozljeda zglobova.
e) Niz je mišića koje jača joga, a koji su jako važni u procesu disanja (trbuh, ošit, interkostalni, leđni itd, pa čak i mišići lica i nosa). Prosječan čovjek ne zna kako u potpunosti aktivirati te mišiće, pa mu je i disanje manje kvalitetno.
f) Aktivna i snažna trbušna muskulatura koju daje joga nizom posebnih vježbi tijekom procesa disanja osigurava masažu organa abdomena djelujući pojačanu cirkulaciju i bolji rad. Istraživanja jalanskih liječnika nedvojbeno su pokazala da nerazvijena trbušna muskulatura i probavne tegobe u pravilu idu zajedno, a da praktikanti joge nemaju problema ni s jednim ni s drugim.
Zanimljiv slučaj: Naša polaznica Jelena K. iz Sopota predočila mi je medicinske nalaze iz kojih je vidljivo da joj je zbog prolapsa maternice preporučen operativni zahvat, no nakon nekoliko mjeseci joge učvrstila je mišiće i liječnik je odustao od operacije.

Ako se želite prijaviti na satove joge, ispunite obrazac za prijavu, a ako imate pitanje o jogi ili našem centru, ispunite obrazac za upit. Odgovor ćete dobiti u najkraćem mogućem roku.
  • Pročitaj uvjete