Naslovna / USPORITE TEMPO, ŽIVITE ZDRAVIJE I MIRNIJE

USPORITE TEMPO, ŽIVITE ZDRAVIJE I MIRNIJE

Suvremeni tempo života postaje poguban za zdravlje. Liječnici upozoravaju da, kad je riječ o zdravlju prosječnog čovjeka, osobito u urbanim sredinama, ni situacija, a niti perspektiva, po svemu sudeći ne nude osobito puno optimizma. Statistike kažu da danas svaki drugi čovjek suvremenog svijeta umire od posljedica koronarnih bolesti. Analitičari upozoravaju i na sve veći broj žrtava raka pluća i moždanog udara, čak su i neke vrste gripa i viroza danas smrtonosne, a liječnici opće prakse bilježe sve više pacijenata s raznim alergijama, nizom psihosomatskih bolesti, glavoboljama, nervozom, depresijom, nesanicom…

ČOVJEK NIJE STVOREN ZA ŽIVOT KAKVIM ŽIVI

Drevni jogiji bi rekli: Čovjekov organizam nije stvoren da živi paklenim tempom 365 dana u godini, njegov živčani sustav nije u stanju podnositi neprekidne stresove bez pravog počinka, njegova probava ne može beskrajno neutralizirati
otrove iz zagađene hrane koju konzumira…
I što se događa? Ono što se mora dogoditi: Obrambeni sustavi polako slabe prepuštajući tijelo bolestima; fizičkim i duhovnim podjednako.
Kad poslovni ljudi koji dvadeset sati dnevno osjećaju da su “na rubu živčanog sloma”, čuju kako je rješenje njihove predinfarktne situacije prihvaćanje života u duhu joge, najčešće odbijaju misleći kako prihvatiti jogu znači
obrijati glavu, preko noći postati vegetarijanac, utonuti u beskrajne svakodnevne meditacije i prekinuti sa seksom. Koje li zablude!

ZNANOST I MEDICINA NA STRANI SU JOGE

Joga, naime, nije nikakva ekstravagantna disciplina, nikakvo dubiozno iscjeliteljstvo, niti alternativa; Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) službeno ju već odavno priznaje kao jedan od znanstveno verificiranih zdravstvenih i terapijskih sustava, a suvremene joga škole posvjedočit će da im sve više polaznika dolazi po savjetu svojih liječnika koji su shvatili istinske terapijske, a prije svega preventivne vrijednosti ovog sustava vježbanja.
Opsežne ankete koja se sustavno već 20 godina provode u zagrebačkom Medical Yoga Centru, jedinoj školi joge u Hrvatskoj s verifikacijama zdravstvenih institucija, nedvojbeno ukazuju na glavne aspekte zdravstvenog i
terapijskog djelovanja programa joge, no ti su rezultati potpuno komplementarni spoznajama znanstvenih istraživanja o jogi koja se već desetljećima provode širom svijeta.

ŽIVITE ZDRAVO U SKLADU S PRIRODOM

Među najizrazitije zdravstveno-terapijske učinke joge, ubrajaju se djelovanja na kralješnicu, cirkulaciju, kardiovaskularni sustav i posebno krvni pritisak, no isto tako i na „popularne“ aspekte zdravlja i tijela, poput mršavljenja, tena, i sl. Kako?
Prije svega redovitim vježbanjem jednostavnih i tijelu ugodnih jogijskih vježbi (asana). Katkada vježbe same po sebi u vrlo kratkom roku daje čudesne rezultate; nestaje nesanice, prestaju bolovi u leđima, definitivno se otklanja problem opstipacije i sl. Naravno, za mnoge zdravstvene tegobe rješenje nije niti brzo, niti dolazi preko noći. Sve ovisi o tome koliko je stanje ozbiljno, od kada datira i – posebno kod tegoba koje uključuju i psihičku komponentu – koliko je pravi problem duboko u nama, našoj svijesti ili podsvijesti. Obećavati u takvim slučajevima brze rezultate, što je česta manira kojekakvih „alternativaca“ sumnjive stvarne vrijednosti, doista je znak nestručnosti i prije svega neodgovornosti.
Općenito, najbolje je rješenje u svakom slučaju – zdrav život u skladu sa zakonitostima prirode. Koje su to zakonitosti?
Možda je lakše shvatiti koje NISU. Na primjer, forsirani radni dan u jurećem tempu s bezbroj stresova sasvim sigurno nije ono što bismo nazvali „prirodnim“ i zdravim za organizam. Gutanje kojekakvih tableta ili stimulansa također. O duhanu da i ne govorimo. Jogiji će ovdje dodati i pretjerani seks usmjeren prije svega na tjelesna zadovoljstva bez duboke duhovne komponente, no to ne već teme za neku drugu raspravu.

Ako se želite prijaviti na satove joge, ispunite obrazac za prijavu, a ako imate pitanje o jogi ili našem centru, ispunite obrazac za upit. Odgovor ćete dobiti u najkraćem mogućem roku.
  • Pročitaj uvjete