Naslovna / UGODNA I JEDNOSTAVNA VJEŽBA RAVNOTEŽE

UGODNA I JEDNOSTAVNA VJEŽBA RAVNOTEŽE

Ravnoteža – koncentracija – opuštanje. Tri pojma, u jogi tijesno povezana, mada na prvi pogled ne izgleda tako. Jer, nastojite li se maksimalno koncentrirati na neki “nestabilan” položaj tijela, teško ćete istovremeno biti i opušteni.
No, da biste održali položaj prilikom vježbi ravnoteže, morate se potpuno koncentrirati samo na svoje tijelo; svaka suvišna misao može rezultirati gubljenjem ravnoteže. Stoga tijekom izvođenja takvih vježbi u suštini svoj duh “čistite” od svih nepotrebnih i suvišnih misli (po nekim istraživanjima, čovjeku dnevno kroz glavu prođe 40 do 90 tisuća različitih misli, uglavnom – beskorisnih). A to “čišćenje” rezultira na kraju, opuštanjem i smirenjem. U tome je suština odnosa vježbi ravnoteže i njihovog smirujućeg djelovanja. I još nešto zanimljivo: uspješnost njihovog izvođenja izravno ovisi o stanju vašeg duha. Ukoliko ste uznemireni ili pod jakim emocijama, neće vam uspijevati, no ako ste smireni, izvodit ćete ih s lakoćim. Pokušajte jednu od jednostavnijih.

POČETNI POLOŽAJ: Sjedite savijenih i skupljenih nogu, a ruke spojite ispod koljena.

IZVOĐENJE: Udahnite, nagnite se lagano natrag i podignite noge. Idealno bi bilo da ih sasvim ispružite, a nožne prste  blago privučete k sebi istežući mišiće i tetive zadnje lože. Ruke ispružite u visini ramena. Ostanite u tom položaju balansirajući samo na stražnjici, duboko, normalno dišući. Ako vam je teško održavati taj položaj, možete si malo “pomoći” pridržavajući se rukama za noge (koljena). Kad vam prestane biti ugodno, sjedite u početni položaj, malo se odmorite pa izvedite vježbu još par puta.

DJELOVANJE: Eliminiranje sala s natkoljenica i bokova, jačanje trbušnih i nožnih mišića, opuštanje, smirenje, koncentravcija…

NAPOMENA: Uspjeli ste s vježbom ako ravnotežu održavate uz sasvim mirno i polako disanje, bez imalo mišićnog napora.

Ako se želite prijaviti na satove joge, ispunite obrazac za prijavu, a ako imate pitanje o jogi ili našem centru, ispunite obrazac za upit. Odgovor ćete dobiti u najkraćem mogućem roku.
  • Pročitaj uvjete