Naslovna / SVE ASANE MEDICAL YOGA PROGRAMA (priručnik)

SVE ASANE MEDICAL YOGA PROGRAMA (priručnik)

SVE ASANE MEDICAL YOGA PROGRAMA (priručnik - uvez)

Ovaj priručnik ima 62 stranice formata A4, pisan je i uvezan kao skripta, a sadržajno je podijeljen na tri dijela:
1. Uvodni dio s općim napomenama
o jogi, zdravstveno-terapijskom djelovanju vježbi, te najvažnijim uputama za samostalno vježbanje.
2. Glavni dio sadrži crteže i opise 125 vježbi (asana) s detaljnim opisom tehnike izvođenja svake vježbe, načinom disanja, te navedenim svim zdravstveno-terapijskim djelovanjima vježbe i eventualnim kontraindikacijama.
3. Set vježbi «Pozdrav suncu» s opisima svih vježbi kao pod 2.

Cijena: 100 kn (crno-bijeli tisak)

SAŽECI VAŽNIJIH POGLAVLJA IZ PRIRUČNIKA

ŠTO SU TO ASANE?

U jogijskoj literaturi naći ćete brojne definicije asana. Od one drevne da je asana svaki položaj u kojem, uz osjećaj maksimalne ugode, možete ostati dugo vremena, pa do određenja da je asana onaj specifičan položaj tijela koji rezultira određenim pozitivnim fizičkim. fiziološkim i mentalnim učincima.
Početnik će odmah zapaziti da sve asane ne pružaju odmah osjećaj ugode posebno ne na duže vrijeme, no kako praktikant napreduje u jogi, asane će mu donositi sve veće zadovoljstvo. Od početnih nekoliko sekundi, vrijeme izdržaja u određenom položaju produžit će se do nekoliko minuta uz sve prisutniji osjećaj ugode. Stoga u učenju treba biti strpljiv, ne očekivati rezultate preko noći i ne naprezati svoje tijelo preko granica fiziološki optimalnog. Detaljnije o načinu izvođenja asana bit će riječi kasnije, no u principu asane ne bi smjele biti neugodne, a morale bi rezultirati osjećajem svježine lakoće i mira. Dakle, ako se kao posljedica izvođenja asana trajno javljaju nemir, bol, umor i sl., nešto je pogrešno u izvođenju te se valja posavjetovati s učiteljem joge ili liječnikom.

ZDRAVSTVENI UČINCI VJEŽBI

Evo kako je, primjerice, naveden kompletan pregled zdravstveno-terapijskih djelovanja jedne od vježbi:

•     Izuzetno gipko i elastično tijelo (što nema samo estetsku, nego i zdravstvenu važnost, osobito ako se radi o elastičnost kralješnice).
•     Otpornost prema bolestima i zarazama.
•     Osjetno psihičko smirenje (ne samo kao posljedica specifičnih tehnika opuštanja, disanja i meditacije, nego se javlja već i kod osnovnih vježbi, asana).
•     Poboljšanje svih aspekata probave (osobito ako se usporedo s redovitim vježbanjem vodi računa i o pravilima zdrave prehrane sukladno znanosti joge).
•     Poboljšanje cirkulacije (uz subjektivni osjećaj ugode, pojačana cirkulacija izaziva niz pozitivnih učinaka na sve organe i organske sustave u tijelu).
•     Eliminiranje nesanice, nervoze, glavobolja, itd. (ti učinci javljaju se u pravilu tek poslije dužeg razdoblja redovitog vježbanja, a osobito su izraženi ako se uz program vježbi, asana, redovito prakticiraju tehnike opuštanja i meditacije, uz poštivanje pravila o zdravom životu, uvažavanje principa jogijske etike, itd.).

DISANJE ZA VRIJEME IZVOĐENJA VJEŽBI

Disanju tijekom asana treba posvetiti izuzetnu pažnju. Imajte na umu da mnogi jogiji čak tvrde da su vježbe disanja važnije i učinkovitije od asana!
Obratite pozornost na pravilno izmjenjivanje udisaja i izdisaja, ovisno o pokretima tijela. Iako se katkada uz istu vježbu u različitim udžbenicima joge mogu naći dva različita objašnjenja načina disanja (što ni u kojem slučaju ne znači da je jedno pogrešno) u principu važi pravilo da je svako dizanje, istezanje ili širenje tijela praćeno udisajem, a svako spuštanje i stezanje, izdisajem.

NEMOJTE BITI SAM SVOJ LIJEČNIK!

Iako ovaj priručnik, prezentirajući spektar djelovanja svake od asana, polazi od učenja neospornih autoriteta jogijske znanosti, kao i od višestruko praktično provjerenih učinaka, prije nego li se upustite u traženje vaših terapijskih asana, imajte na umu slijedeće:
1.     Želite li postići određene učinke, izaberite odgovarajuće asane, ali pažljivo i umjereno dozirajte učestalost njihova izvođenja, broj ponavljanja ili dužinu finalnog izdržaja. Ne pretjerujte ni u čemu, jer ćete postići samo suprotne efekte.
2.     Imajte na umu da se najbolji učinci ostvaruju skladno odabranim setom asana koje se međusobno nadopunjuju. I zato, nemojte svoj program koncipirati jednostrano; birajući isključivo asane u kojima je zastupljeno "željeno djelovanje


Kliknite ovdje za narudžbu

Narudžba

Napomena:
Ne šaljemo artikle u inozemstvo, jer nismo registrirani za tu vrstu djelatnosti.
Jedina mogućnost zainteresiranima iz inozemstva je da artikle naruče putem nekoga iz Hrvatske.