Naslovna / SVAKA REKREACIJA MORA BITI UGODNA, U PROTIVNOM MOŽE BITI KOBNA…

SVAKA REKREACIJA MORA BITI UGODNA, U PROTIVNOM MOŽE BITI KOBNA…

Korejski ekspert za fizičku pripremu vrhunskih sportaša, Han Ho San, koji je svojedobno u Njemačkoj napravio revoluciju u kondicijskim treninzima, imao je jednostavni recept: „Ako na treningu barem u jednom trenutku ne pomisliš da ćeš umrijeti od napora, računaj da nisi ni trenirao“.

Naravno, za rekreativni sport vrijede posve drukčije zakonitosti. Suvremena kineziološka znanost smatra da Han Ho Sanov sustav, na Zapadu sročen u sintagmi „No pain, no gain“ (bez muke nema postignuća) obični rekreativci moraju zamijeniti pravilom da vježbati treba do otprilike 75 posto intenziteta, primjereno godinama, zdravstvenom stanju i tjelesnim mogućnostima.
No, nije li time i učinak vježbanja manji?
Jeste, ako „učinak“ mjerimo isključivo povećanjem snage mišića. No, za obične ljude, od snage mišića puno je važnije rekreacijom poboljšati opće zdravlje, blagotvorno djelovati na srce, optimalno disanje, krvotok, cirkulaciju, probavu i sl. Posebno je, u današnjem jurećem tempu života, bitno da rekreacijsko vježbanje bude opuštajuće i smirujuće; fizički i psihički podjednako. Jer, trening koji rezultira bolovima, ozljedama, umorom, iscrpljenošću ili negativnim emocijama i svađom (recimo, na „haklu“ ili tenisu), gubi svaki smisao. Dodamo li tome i američki prosjek od 200.000 smrtnih slučajeva godišnje u raznim rekreacijskim aktivnostima, uglavnom zbog preforsiranja, slika postaje tragična.
Nasuprot tome, umjereno vježbanje ugodno je i nadasve zdravo.

Zanimljiva je i korisna vježba koju donosimo uz ovaj članak.

Aktiviranje mišića vrata i leđa koje ova asana potiče, izvanredna je terapija i prevencija bolova u kralješnici, položaj glave poboljšava prohodnost gornjih dišnih putova, a aktivnost vratnih mišića potiče cirkulaciju prema glavi poboljšavajući sve funkcije mozga i uklanjajući brojne vrste glavobolja izazvane slabom cirkulacijom. Istezanje trupa dobra je masaža svih organa abdomena, posebno crijeva i cijelog probavnog trakta, a blagi ritam podizanja i spuštanja (aktivnosti i odmora) smiruje i opušta što je učinkovita prevencija stresa, pa time i cijelog niza stresom uvjetovanih zdravstvenih tegoba.
Naravno, ako vam je prelagana, ovu asanu možete izvesti u varijanti vrhunskih jogija: neka vam udisaj traje 7 minuta, a zadržavanje u gornjem položaju 14 minuta.

IMG_6712

Ako se želite prijaviti na satove joge, ispunite obrazac za prijavu, a ako imate pitanje o jogi ili našem centru, ispunite obrazac za upit. Odgovor ćete dobiti u najkraćem mogućem roku.
  • Pročitaj uvjete