Naslovna / STOJ NA GLAVI – JOGA VJEŽBA ZA KOMPLETNO ZDRAVLJE

STOJ NA GLAVI – JOGA VJEŽBA ZA KOMPLETNO ZDRAVLJE

Časopis „Yoga Life“ svojedobno je temeljem ankete među totalno neupućenima sačinio sliku tipičnog jogija kao čovjeka koji „ne jede meso, spava na čavlima, odriče se seksa i dubi na glavi.“ Prof. William Brian duhovito je zaključio da je konstatacija glede mesa točna, da je seks ionako teško izvediv u krevetu sa čavlima, a da je stoj na glavi izmišljen smo zato da bi razuman čovjek na vrijeme odustao od bavljenja jogom.

Vjerojatno još od vremena Travenove knjige i kultnog filma „Pobuna vješanih“, u kojem neposlušne seljake kažnjavaju vješanjem naglavačke, na Zapadu je obrnuti položaj tijela sinonim nečega pogubnog i nezdravog. Koje li zablude!

Istraživanja su odavno su potvrdila jogijske teorije da razne varijante stoja na glavi (naša današnja vježba jedna je od najlakših) imaju niz pozitivnih učinaka: poboljšanje funkcija mozga zbog većeg priljeva kisikom obogaćene krvi, olakšan rad srca (bez ubrzanog pulsa i povećanja tlaka), stimuliranje potpunog izdisaja i čišćenja pluća, Nadalje, obrnuti položaj tijela stimulira pojačanu cirkulaciju u probavnom sustavu, a poboljšava i peristaltičke kontrakcije želuca. Ankete ukazuju i na umanjenje problema neredovitih i bolnih mjesečnica, bolju cirkulaciju u očima (bez povećanja tlaka), te poboljšanu mentalnu koncentraciju, bolji ten i zdraviji san. Praksa pokazuje i osjetno prokrvljavanje grla i glasnica, te dublji glas nakon izvođenja vježbe. Anegdota kaže da je francuski koncertni pjevač Marcel Brondani to i praktično dokazao, no pri izvođenju vježbe istegnuo je mišiće leša, pa je cijeli jedan koncert otpjevao savijen ustranu pod kutom od 45 stupnjeva?!

Inače, za samu vježbu je najvažniji oslonac: glava i dlanovi moraju činiti gotovo istostraničan trokut. Potom se polako koljena postave na laktove, a potkoljenice odignu od poda i u tom položaju ostaje se nekoliko minuta uz mirno disanje.

Ako se želite prijaviti na satove joge, ispunite obrazac za prijavu, a ako imate pitanje o jogi ili našem centru, ispunite obrazac za upit. Odgovor ćete dobiti u najkraćem mogućem roku.
  • Pročitaj uvjete