Naslovna / SNAGA I MENTALNA STABILNOST – VJEŽBAMA JOGE

SNAGA I MENTALNA STABILNOST – VJEŽBAMA JOGE

„Sumo borci piju vino z lonci“ poručuje s jedne od svojih karikatura Srećko Puntarić. Sumo borci, naravno, ne piju vino nego sake, jedu enormne količine hrane koja deblja, prenajedaju se u doba dana kad je to najgore za zdravlje, imaju predivne žene, žive kraljevski, a umiru rano, uglavnom od srca. Ako ste ikada gledali ritualni uvod u sumo turnir, možda ste zamijetili pozu poput današnje vježbe; stav tijela koji simbolizira stabilnost, snagu, čvrstoću i mentalnu ravnotežu.

Na distanci od nekoliko tisuća kilometara i isto toliko godina, jogiji su kreirali našu današnju vježbu. Ime joj je „vir asana“, što znači „junak“, a njezino djelovanje, između ostaloga upravo je već spomenuta fizička ravnoteža i mentalna snaga.

Jogiji su odavno spoznali međusobnu uvjetovanost psihičke i fizičke snage, a mnoge jogijske vježbe izravan su rezultat te spoznaje. Nema psihičke snage u tijelu koje je klimavo, nestabilno i slabo, smatrali su. Ovo je učenje, tisućama godina kasnije na Zapadu dobilo mnoštvo pristalica, ali i praktičnih dokaza.
„Želja za pobjedom je važna, ali ako u pozadini svega ne stoji savršena fizička sprema igrača, njihova psiha postaje slaba, a mentalitet pobjednika nestaje“ znao je reći vrhunski košarkaški trener Bobby Knight.
Mišićna snaga, osim toga, bitna je komponenta općeg zdravlja. Mišići čine oko 42 posto naše tjelesne težine, a njihova aktivnost bitna je za opće funkcioniranje cijelog niza procesa u organizmu; od stimulacije srca i respiratornih mišića, do optimalnog kemijskog sastava krvi. I stoga sve vježbe koje pridonose aktivnosti i snazi mišića, vrlo su bitne za naše opće zdravlje.

IMG_7233

Ako se želite prijaviti na satove joge, ispunite obrazac za prijavu, a ako imate pitanje o jogi ili našem centru, ispunite obrazac za upit. Odgovor ćete dobiti u najkraćem mogućem roku.
  • Pročitaj uvjete