Naslovna / SISTEMI MRŠAVLJENJA – PUT U RAZOČARANJE

SISTEMI MRŠAVLJENJA – PUT U RAZOČARANJE

Podaci kažu da je indijski fakir Haridas preživio 1935. godine živ zakopan 40 dana bez hrane i vode, literatura govori o Indijki imenom Sati Mata koja navodno 55 godina ništa nije jela, navodno u Tirolu živi jedna takva žena, a Hrvatsku je svojedobno posjetila Australka Jasmuhin, koja unatrag nekoliko godina također živi od prane ili svemirske energije…
Eksperti joge tvrde kako jedna posebna vježba specifičnog položaja jezika (Khechari Mudra) omogućava jogijima da mjesecima ili godinama žive apsolutno bez ikakve hrane, samo od nektara što im ga je proizvodi tzv. Bindu Chakra.
No, lako je jogijima govoriti o mršavljenju! Kako da problem suviška težine riješi prosječni stanovnik ovog našeg podneblja?

U ČEMU GRIJEŠIMO KOD MRŠAVLJENJA

Suština velikog broja promašaja i neuspjeha s kojekakvim dijetama najčešće je posljedica nedostatka volje da se određeni režim prehrane dosljedno održi tijekom dužeg vremena. Ukoliko se do idealne težine želi stići raznim farmakološkim preparatima, najčešći izvor pogreške je loš i bezvrijedan proizvod (čija je medijska propaganda obično u obrnutom razmjeru s njegovom stvarnom vrijednošću). Ako, pak, mršavimo rekreacijom neuspjeh je uglavnom posljedica nestručno programiranog treninga. Na svakom nas putu, dakle, čeka poneka zamka…
Općenito govoreći, najčešća pogreška koju činimo pokušavajući nekim proizvoljno odabranim metodama skinuti suvišak težine jeste zaobilaženje onog najvažnijeg, a to je – UZROK prekomjerne težine. Ne djelujemo li na UZROK, rezultati će biti privremeni ili nikakvi.
U više od 95 posto slučajeva, uzroci prekomjerne težine mogu biti:
1. Nedovoljno kretanje, 2. Preobilna ili nepravilna prehrana, 3. Psihološki faktori, 4. Kombinacija uzroka navedenih od 1-3.
U svakom konkretnom slučaju, kaže jogijska znanost, neophodno je procijeniti koji je uzrok u pitanju i ne ići linijom manjeg otpora i pokušavati ono što je lakše i ugodnije. Na primjer:
– Ako je uzrok poremećen rad štitnjače, besmisleno je pokušavati s klasičnim dijetama.
– Ako je uzrok u nepravilnoj prehrani, limfna drenaža ili razne masaže, dat će samo privremene rezultate. (osim toga, ne može se neprestano ići u kozmetičke salone)
– Nikakvi flasteri za skidanje masnih naslaga neće ih trajno ukloniti, ukoliko je uzrok debljanja duboke psihološke prirode što rezultira nekontroliranom potrebom za hranom
– Kod psihološki uvjetovane debljine, svi medikamenti što djeluju na metabolizam su – promašaj.

PA, ŠTO ONDA UČINITI. . . ?

Odmah na početku zauvijek se morate pomiriti s činjenicom da nema skidanja težine bez redovite tjelesne aktivnosti i bez bitne promjene navika prehrane. Joga nudi gotovo savršene modele i jednog i drugog. Većina klasika joge uglavnom će se složiti da bi  se najidealnija kombinacija mogla izraziTi formulom: asane – prehrana – meditacija. Zašto meditacija, upitat ćete vjerojatno, no o tome kasnije. Ovaj trolist garantira uspjeh, mada ne preko noći, a na jednostavno pitanje KAKO JOGA DJELUJE NA REGULACIJU TJELESNE TEŽINE, mogli bismo najpotpunije odgovoriti: KAO NAČIN ŽIVOTA A NE KAO IZBOR NEKOLIKO ČUDOTVORNIH VJEŽBI ŠTO DONOSE VITKU LINIJU!
Inače, u jogijskoj teoriji i praksi pojmovi “dijete” ili “skidanja težine” kao takvi ne postoje i nigdje nisu posebno obrađeni . Postoj i samo učenje o pravilnoj prehrani i zdravom životu; ostalo, kažu drevni jogiji – dolazi samo po sebi. No, pođimo redom, počnimo od vježbi, asana…

ČUDESNO DJELOVANJE ASANA
Da bi jogijske asane u razmjerno kratkom roku (recimo, 1-3 kg mjesečno ukoliko se kombiniraju s pravilnom prehranom i meditacijom) osjetno djelovale na definitivno i trajno reguliranje tjelesne težine, potrebno ih je izvoditi svakodnevno, ili barem 5 puta tjedno. Sadhana ne bi smjela biti kraća od 45 minuta, niti duža od 75 minuta. Kad se postavlja pitanje “najidealnijih asana” za regulaciju težine, mogli bismo izdvojiti prije svega asne koje djeluju na štitnjaču (pa preko nje, po učenju jogija, na kompletan metabolizam) a to su plug (halasana) i svijeća (sarvangasana), no većina iskusnih voditelja se slaže da se najbolji rezultati postižu kombinacijom većeg broja asana, uz udovoljavanje brojnim drugim zakonitostima jogijskog života.
U čemu je tajna učinkovitosti asana?
Prije svega one aktiviraju  kompletnu muskulaturu, poboljšavaju kondiciju, osvježavaju organizam i potiču cirkulaciju u čitavom tijelu djelujući na tom planu kao i svaka rekreacija, samo što mišićna aktivnost nije toliko intenzivna pa ne dolazi do umora, nakupljanja laktata, opterećenja srca, zglobova, kralješnice itd, te je joga upravo zbog toga idealna tjelovježba za starije osobe, rekonvalescente, srčane bolesnike, visokotlakaše, invalide i sl.
Nažalost, mnogi ljudi ne vole vježbati, mnogi to jednostavno ne mogu iz raznih razloga (dob, bolest i sl) pa se postavlja pitanje može li se mršaviti i bez vježbanja. U pravilu, može, mada je vježbanje u pravilu neizostavna komponenta reguliranja težine.

Pet savjeta starih jogija na temu kako se zdravo hraniti i postići vitku liniju bez muke, dijeta i odricanja:

● Ne pijte vodu kad ste gladni, ne jedite kad ste žedni
● Ne jedite na brzinu; svaki zalogaj polako i s užitkom
žvačite. Poštujte staro pravilo: Tekućinu pijte kao
da je žvačete, a krutu hranu žvačite kao da je na
kraju želite popiti.
● Nikad … nikad … nikad ne jedite kad ste pod
negativnim emocijama bilo koje vrste; kad ste tužni,
bijesni, ljubomorni, očajni…
● Ne zaboravite da hrana nema samo okus: ona mora imati
i izgled: raspored na tanjuru, oblik, boju. Naročito
su boje važne. Obrok mora biti „mali obred“ u kojem
će uživati sva vaša osjetila, a ne samo nepce.
● Hrana pripremljena pod negativnim emocijama nije
hrana, nego otrov! Nikad ne jedite takvu hranu. Svaki
obrok mora biti pripremljen s ljubavlju.

Ako se želite prijaviti na satove joge, ispunite obrazac za prijavu, a ako imate pitanje o jogi ili našem centru, ispunite obrazac za upit. Odgovor ćete dobiti u najkraćem mogućem roku.
  • Pročitaj uvjete