Naslovna / REKREACIJA: OSNOVNO PRAVILO JE POSTUPNOST

REKREACIJA: OSNOVNO PRAVILO JE POSTUPNOST

U jednoj od epizoda popularne američke tv-serije „Šaptač psima“, upoznajemo ekstremno agresivnog kućnog ljubimca koji grize sve oko sebe, no apsurd je u činjenici da je u pitanju psić dimenzija tek malo većeg mobitela(!) Njegova je vlasnica cijeli slučaj genijalno opisala riječima: „Problem je u tome što on misli da je doberman?!“

Sindrom „ono si što misliš da jesi“, davna je i dokazana filozofska, psihološka i sasvim praktična kategorija. Od Descartesovog „Mislim dakle jesam“, pa do zanimljive izjave američke skijašice Lindsey Vonn: „Čak u najtežim treninzima, snagom misli svladavam trenutne bolove i slabosti tijela“.

No, kakve sve to veze može imati sa svakodnevnim rekreacijskim vježbanjem običnih ljudi?
Neovisno radi li se o tenisu sredovječnih menadžera, školskom nogometu, jogi za treću dob ili satu aerobika, da bi vježbanje dalo rezultat, na djelu mora biti antropološka zakonitost koju je jogi Shivananda opisao ovako: „Želite li napredovati, svakoga dana morate izvojevati makar i sasvim malu pobjedu nad svojim tijelom i njegovim slabostima.“ Ta pobjeda može biti jedna popušena cigareta manje, propješačeni kilometar više, vježba za koju baš danas „nemate volje“ ili odbijanje masnog obroka koji „tako privlačno miriše“… Sa svakom tom malom pobjedom činite nešto dobro za svoje tijelo, ali i jačate moć dominacije vaših misli nad slabostima i prohtjevima tijela.

Vježba koju vidite na slici jedna je od nešto zahtjevnijih, tijekom kojih doslovce tijelo prisiljavate da ide do granica svojih mogućnosti, no i kod drugih (jednostavnih) vježbi uvijek možete otići korak dalje u savršenstvu izvedbe, usporiti pokret, produžiti udisaj, saviti se malo jače i sl. Bitno je svakoga dana vježbu izvesti za nijansu bolje nego prethodnog.

IMG_7340

Ako se želite prijaviti na satove joge, ispunite obrazac za prijavu, a ako imate pitanje o jogi ili našem centru, ispunite obrazac za upit. Odgovor ćete dobiti u najkraćem mogućem roku.
  • Pročitaj uvjete