Naslovna / REDOVNO VJEŽBANJE JOGE – IDEALNA TERAPIJA ZA MIŠIĆE KRALJEŠNICE

REDOVNO VJEŽBANJE JOGE – IDEALNA TERAPIJA ZA MIŠIĆE KRALJEŠNICE

U svijesti ljudi stoljećima, čini se, sjedeći položaj nosi u sebi poseban značaj, navodi Pavel Srednycki u svojoj knjizi „Psihologija svakodnevice“, pa spominje poznate nam sintagme koje sjedenju daju čak i intelektualni smisao: „Sjedi i razmisli“ ili „Moramo sjesti i odlučiti“ i sl.

Ortopedi bi, međutim, o sjedenju mogli ispričati posve drukčiju priču, koja bi vjerojatno počela upozorenjem kako je sjedeći položaj pravi pakao za leđne mišiće! Sjedenje, naime, izaziva 40 posto veći pritisak na diskove nego stajanje, a posebno su ugroženi diskovi slabinskog dijela kralješnice, osobito kod nepravilnog sjedenja s „uvučenom stražnjicom“. Sjedimo li pak uspravno, ugroženi su mišići. Zabluda je mišljenje kako se mišići pri sjedenju odmaraju, naprotiv! Leđni mišići i dalje moraju ulagati napor da vas drže uspravno, a kako nema kretanja, u njima se, uz smanjenje dotoka kisika i hranjivih tvari, nagomilavaju otpadni produkti staničnog metabolizma što s vremenom dovodi do podložnosti raznim bolestima i oštećenjima tkiva, bržem umaranju itd. Sve to uvjetuje dodatnu potrebu mirovanja (sjedenja) pa se tako zatvara krug koji za posljedicu katkada ima kronično bolna leđa.

Liječnici uglavnom savjetuju što više kretanja. Na poslu bi bilo dobro svaki sat ustati i malo prohodati, korisno je i brzo hodanje na relaciji kuća-ured, a najkorisnija je redovita rekreacija. Tim kineziologa japanskog sveučilišta Tenri Daigaku upozorava kako je 87 posto problema s bolnim leđima kod studentske populacije u izravnoj vezi sa satima provedenim u sjedećem položaju za knjigom, a novija istraživanja praktički identične bolne tegobe povezuju sa sjedenjem za kompjuterom.

IMG_7129

Ako se želite prijaviti na satove joge, ispunite obrazac za prijavu, a ako imate pitanje o jogi ili našem centru, ispunite obrazac za upit. Odgovor ćete dobiti u najkraćem mogućem roku.
  • Pročitaj uvjete