Naslovna / RAVNOTEŽA, KONCENTRACIJA, SMIRENJE…

RAVNOTEŽA, KONCENTRACIJA, SMIRENJE…

Prema nekim učiteljima joge, vježbe ravnoteže – putem odreženih fizioloških mehanizama za ravnotežu smještenima u uhu – izravno djeluju na usporavanje srčanog ritma uz uvjert da vježbu izvodimo s lakoćom, bez fizičkog napora. Ialo će mnogi sa sumnjom gledati na ovo tumačenje, tisućgodišnja skustva drevne indijske joge nedvojbeno potvrđuju da vježbe ravnoteže doista djeluju opuštasjuće i smirujuće. Naravno, ukoliko se izvode redovito tijekom dužeg vremenskog razdoblja.
Vježba koju danas prezentiramo jedna je od zahtjevnijih kad su početnici u pitanju i treba je vježbati postupno i strpljivo.

POČETNI POLOŽAJ: Stojeći uspravno, s rukama opuštenima uz tijelo.

IZVOĐENJE:  Najprije duboko udahnuti, a zatim se uz polagani izdisaj saginjati naprijed (ne savijajući leđa) i istovremeno podizati desnu nogu uvis sve dok tijelo ne dođe u položaj «vage» kao na crtežu. Ostati nekoliko sekundi ne dišući u tom položaju, a zatim se uz udisaj podignuti u početnu poziciju. Ponoviti 3-5 puta.

DJELOVANJE: Jačanje mišića nogu, leđa  i zdjeličnog pojasa, pospješenje cirkulacije u cijelom tijelu i eliminiranje celulita s nogu i stražnjice.

NAPOMENA:  Oprezno radite vježbu ako imate visoki tlak.

Ako se želite prijaviti na satove joge, ispunite obrazac za prijavu, a ako imate pitanje o jogi ili našem centru, ispunite obrazac za upit. Odgovor ćete dobiti u najkraćem mogućem roku.
  • Pročitaj uvjete