Naslovna / PROTIV BOLNIH MJESEČNICA

PROTIV BOLNIH MJESEČNICA

Vježbati ili ne u vrijeme mjesečnice?

To je pitanje koje si postavljaju mnoge rekreativke i sportašice.  Veliki hrvatski autoritet sportske medicine, prof. dr. Radovan Medved u jednoj svojoj knjizi vrlo lijepo kaže, citiramo: «Mjesečnica je u suštini fiziološko zbivanje pa zbog toga u principu ne bi bilo razloga da se ograničava jedno drugo fiziološko zbivanje, tj. tjelesno vježbanje.» Naravno, ograničenja ipak postoje, a kako je i ovo pitanje vrlo individualno, tako mu treba i prilaziti.

U svakom slučaju joga poznaje niz vježbi kojima se olakšavaju tegobe «onih dana», a vježba koju danas prezentiramo ima zu to još niz drugih korisnih učinaka.

Izvođenje vježbe

POČETNI POLOŽAJ:  Čučeći, sa široko razmaknutim stopalima i koljenima. Tijelo je uspravno, a ruke opuštene između nogu dlanova spojenih.

IZVOĐENJE: Uz udisaj laktovima postepeno potiskujemo koljena prema van šireči ih sve dok ne osjetimo zatezanje u predjelu prepona ili koljena. Istovremeno podižemo glavu uvis i maksimalno se uspravimo izvijajući leža unatrag. Malo zadržimo dah…
… pa se uz izdisaj vratimo u početni položaj, spustimo glavu i potpuno opustimo ruke, noge, vrat i leđa. Uz udisaj nastavimo s vježbom ponavljajući je 5-10 puta.

DJELOVANJE:  Pospješenje cirkulacije u zdjeličnom području, ublažavanje problema bolnih mjesečnica, eliminiranje bolova u leđima i vratu itd.

NAPOMENA: Ne raditi vježbu ako imate oštećenja koljena.

Ako se želite prijaviti na satove joge, ispunite obrazac za prijavu, a ako imate pitanje o jogi ili našem centru, ispunite obrazac za upit. Odgovor ćete dobiti u najkraćem mogućem roku.
  • Pročitaj uvjete