Naslovna / PROLAPS SE MOŽE PREVENIRATI VJEŽBAMA JOGE

PROLAPS SE MOŽE PREVENIRATI VJEŽBAMA JOGE

„Onog trenutka kad se uspravio i počeo razmišljati, homo sapiens se definitivno odvojio od životinjske vrste, ali si je na glavu natovario mnoštvo zdravstvenih problema“ Zanimljiva je to i duhovita opaska dr Dietmara Dorbandta, njemačkog jogija starije generacije na jednom tečaju joge za poslovne ljude u japanskom gradiću Kamakuri. Svoju tezu ilustrirao je nizom primjera, a počeo je problemima venske cirkulacije, koja je čovjekovim uspravnim položajem prisiljena svladavati gravitaciju i pojednostavljeno rečeno ovisna je o mišićnom radu. Sve to još dobro funkcionira kod ljudi koji se dovoljno kreću, ali za intelektualce, koji previše sjede, stezanja mišića su nedovoljna da bi osigurala venama normalnu brzinu protoka krvi, što uzrokuje akumulaciju venozne krvi u nogama i slabu cirkulaciju u organima abdomena.
No, problemi cirkulacije za „sjedećeg intelektualca“ tu ne završavaju. Zbog nedovoljnog kretanja otežana je cirkulacija u arterijama, posebno prema mozgu koji, kao veliki potrošač kisika, ima potrebu za dodatnim prilivom krvi.

Nakon povijesnog evolucijskog uspravljana, počeli su još neki problemi. Recimo, kod četveronožnih životinja organi trbušne šupljine ne spuštaju se. Čovjekovo uspravno držanje, u kombinaciji s oslabljenom trbušnom stjenkom i muskulaturom, uzrok su „spuštenih bubrega”, “spuštenog želuca”, crijeva itd, što može biti izvor teških funkcionalnih poremećaja. Zanimljivo je da ima sljedbenica joge koje tvrde da su redovitim izvođenjem vježbi poput stoja na glavi ili svijeće (uz vježbe za jačanje trbušne muskulature), uspjele potpuno izbjeći operacije zbog spuštenih organa koje su se činile nužnima. Obzirom da će većina liječnika ipak odbaciti tu mogućnost, ostaje nam čekati da povijest prakse ili medicine daju jednoga dana definitivan odgovor.

Japanski judaš Hisashi Tsuzawa, svjetski prvak, običavao je prije borbi nekoliko minuta dubiti na glavi tvrdeći kako mu to nevjerojatno povećava koncentraciju. Kada mu je liječnik ruskog tima pripomenuo da time gubi krv iz mišića ekstremiteta, Tsuzawa je odgovorio: „Možda, ali borba se dobiva – mozgom“.
Jogiski liječnici tvrde da se ispiranjem mozga velikom količinom krvi, osim poboljšanja svih funkcija mozga, uklanjaju i brojni spazmi krvnih žila koje su uzrok velikom broju glavobolja. Nije stoga čudno što je odavno već vježba stoja na glavi proglašena „kraljicom svih vježbi“.  Nezgodno je jedino što zbog nešto složenije tehnike izvođenja, „kraljica“ baš i nije za široku upotrebu.

Ako se želite prijaviti na satove joge, ispunite obrazac za prijavu, a ako imate pitanje o jogi ili našem centru, ispunite obrazac za upit. Odgovor ćete dobiti u najkraćem mogućem roku.
  • Pročitaj uvjete