Naslovna / PREVENCIJA I LIJEČENJE DEPRESIJE: JOGA MOŽE MNOGO POMOĆI

PREVENCIJA I LIJEČENJE DEPRESIJE: JOGA MOŽE MNOGO POMOĆI

Nevjerojatan je bio zaključak jedne sveobuhvatne studije britanskog Društva za mentalno zdravlje (Mind) temeljem velikog istraživanja problematike liječenja depresije. „Čak 93 posto liječnika opće prakse pacijentima prepisuju antidepresive iz jednog jedinog razloga: pojma nemaju što bi im ponudili kao bolje rješenje?!“

S druge strane, tim se istim pacijentima svojim savjetima nudi gomila kojekakvih iscjelitelja i alternativaca nudeći brojne sumnjive i znanstveno apsolutno neprovjerene metode i lijekove, premda je stav liječnika po tom pitanju više nego jasan: „Kad je depresija u pitanju, ne igrajte se s besmislenim alternativnim terapijama prije nego točno definirate uzrok bolesti.“ Tek kad točno znate prirodu nečije depresije, možete neku od alternativnih metoda predložiti kao dodatak liječenju. Postoje, naime, brojni lakši oblici depresije kod kojih se osjetna poboljšanja mogu postići već jednostavnom promjenom životnih navika. Zanimljive su u tom smislu dvije studije rađene u suradnji Društva Mind sa sveučilištem u Essexu, koje su pokazale da već i najobičnije redovito vježbanje u prirodi, kombinirano s pravilnom prehranom i seansama opuštanja kakve nudi joga, donosi značajne koristi za fizičko i mentalno zdravlje osobe. Čak je preko 90 posto ispitanika, poslije jednog takvog terapijskog programa, konstatiralo značajno povećanja samopouzdanja, motivacije i osjećanja sreće i radosti u životu, te sasvim konkretno poboljšanje općeg zdravlja, otpornosti, kondicije, vitkosti i elastičnosti zglobova.

Joga može biti, slažu se i jogiji i liječnici, izvanredna komplementarna disciplina u liječenju, posebno ako se uz fizičke vježbe (asane) dnevnom programu doda meditacija. Današnja vježba nalazi svoje mjesto u mnogim programima ublažavanja depresije, no bez temeljite promjene životnih navika, neće biti spasonosna. U svakom slučaju, izvanredna je za opće zdravlje, kralješnicu, probavu i cirkulaciju.

Po mnogim mišljenjima ovladavanje kompliciranim vježbama uvijek je praćeno osjećajem pojačanog samopouzdanja i samopoštovanja, pa mnogi eksperti joge za liječenje depresije preporučuju upravo “teže” vježba, poput ove koju vam prezentiramo. Ipak, budite oprezni kod izvođenja. Osjećate li neugodu ili bol, radije se opredijelite za neku jednostavniju asanu.

IMG_6695

Ako se želite prijaviti na satove joge, ispunite obrazac za prijavu, a ako imate pitanje o jogi ili našem centru, ispunite obrazac za upit. Odgovor ćete dobiti u najkraćem mogućem roku.
  • Pročitaj uvjete