Naslovna / PRAVILNO DISANJE UKLANJA I PROBLEME S CIRKULACIJOM

PRAVILNO DISANJE UKLANJA I PROBLEME S CIRKULACIJOM

Karizmatski jogi Kumar Swami, kojeg možete pronaći na Facebooku, a čije puno ime ne navodimo zbog ograničenog prostora na stranici, upozorava kako je nepravilno disanje, tj. plitko, kratko i površinsko disanje, odgovorno za velik broj fizičkih i psihičkih bolesti; od obične prehlade do pada imuniteta, porasta infektivnih tegoba ili čak ozbiljnih živčanih poremećaja.

Suvremena medicina samo potvrđuje ovo stajalište. Pravilnim disanjem povećava se iskoristivost kisika i poboljšava izbacivanje ugljičnog dioksida, opća potrošnja kisika se smanjuje, ali se pri tom poboljšava njegovo korištenje, tj. tijelo izvlači više koristi iz manje kisika, a troši manje energije u njegovom provođenju do tkiva.

Na Motoyaminom institutu u Japanu dokazano je da duboko mirno disanje povećava mentalnu i fizičku vitalnost, poboljšanje cjelokupnog krvotoka, te porast alfa-valova u mozgu što ukazuje na stanje duboke opuštenosti. Posebno su ovi učinci izraženi kod sportaša i rekreativaca. A kad već spomenusmo rekreaciju, dodajmo i činjenicu da dišemo i kroz pore na koži, pa je stoga u treningu uputno nositi laganu i prozračnu odjeću, a ne kojekakve „šuškavce“ koji su jedan od najučinkovitijih faktora onemogućavanja disanja kožom. I usput rečeno, ne pridonose gubitku težine!?

Ova vježba, između ostalih djelovanja, uz ktiviranje kompletne cirkulacije i svih organskih sustava, stimulira duboko disanje. Počinje se u stojećem položaju; uz duboki udisaj ruke se podužu i spajaju iznad glave, a nakon ugodnog zadržavanja daha (koje ima izvanredan učinak na razmjenu kisika i CO2 u alveolama) spuštamo se u čučanj s rukama na glavi. U udisaj slijedi dizanje uz ispružanje ruku uvis, a zatim uz mirni izdisaj ruke se spuštaju uz tijelo.

Počinje se u stojećem položaju; uz duboki udisaj ruke se podužu i spajaju iznad glave, a nakon ugodnog zadržavanja daha (koje ima izvanredan učinak na razmjenu kisika i CO2 u alveolama) spuštamo se u čučanj s rukama na glavi. U udisaj slijedi dizanje uz ispružanje ruku uvis, a zatim uz mirni izdisaj ruke se spuštaju uz tijelo.

IMG_7239IMG_7241

Ako se želite prijaviti na satove joge, ispunite obrazac za prijavu, a ako imate pitanje o jogi ili našem centru, ispunite obrazac za upit. Odgovor ćete dobiti u najkraćem mogućem roku.
  • Pročitaj uvjete