Naslovna / POST? DA, ALI OPREZNO

POST? DA, ALI OPREZNO

Prije dvadesetpet stoljeća  bradati je profesor medicine  na otoku Kosu, Hipokrat, izrekao krucijalno pravilo: “Neka hrana bude tvoj lijek!”.  Dijeta kao način konstantnog skidanja težine besmislena je, nezdrava i opasna. Pogotovo ako nije stručno sastavljena i provođena pod kontrolom liječnika. Jer, izvorno, dijeta je medicinski pojam, to je način na koji reduciranom prehranom  pomažemo u podnošenju, prevenciji ili terapiji određenih bolesti.
A post, to je nešto još složenije i opasnije. Mnoge žene danas, želeći u kratko vrijeme skinuti suvišne kilograme, izabiru post kao drastičnu, ali “ekspresnu metodu” provodeći ga bez liječnika, po vlastitom nahođenju, ne vodeći računa čak ni o najelementarnijim zakonitostima svakog posta.

Ako ste se odlučili za mršavljenje metodom posta, svakako imajte na umu dva pravila od kojih nema izuzetka:

Prvo pravilo: Ne budite sam svoj liječnik i dijetetičar!
Toliko je stručno sačinjenih dijeta i programa reguliranje težine da to doista nije potrebno. A može biti doslovce – pogibeljno. Medicinska klinižka praksa nam danas, nažalost, nudi dovoljno tragižnih slučajeva pacijenata svih uzrasta obaju spolova koji su bespovratno upropastili svoje zdravlje i neposredno ugrozili život koncipiranjem vlastitih dijeta i restriktivnih režima prehrane.

Drugo pravilo: Ne tražite rezultate preko noći.
Naglo gubljenje težine, osobito uz nestručno sačinjen program, može, kao što je već rečeno, poremetiti biološku ravnotežu organizma što može rezultirati neželjenim zdravstvenim teškoćama; nesvjesticama, nervozom, depresijom, nesanicom, anemijom, smanjenom otpornošću na bolesti i zaraze itd… A javljaju se i neke estetske nuspojave poput smežurane kože, pogoršanja tena i sl.

Osim toga, prirodna obrambena reakcija organizma može biti i obrnuta te se očitovati u snažnoj potrebi za hranom što će za posljedicu imati katkada nezaustavljivo prekomjerno debljanje.

Neke japanske škole joge navode tri moguća programa redukcije težine uz pomoć posta:
1. Ekspresni program
2. Srednje dugi program
3. Dugi program

EKSPRESNI PROGRAM – BRZ, ALI OPASAN

Prije nego li išta kažemo o postu, treba naglasiti da POST NIJE NAČIN SKIDANJA SUVIŠKA TEŽINE, mada se u tu svrhu katkada koristi, uglavnom pogrešno i nestručno proveden. Post je u suštini srestvo ćišćenja probavnog trakta s nizom vrlo pozitivnih zdravstvenih učinaka. Ukoliko ga se kristi u svrhu eliminiranje dijela suviška težine, treba svakako po zavrţetku vremensog intervala posta nastaviti sa strogo dijetalnom ishranom inače može doći do neželjenih posljedica i čak povećanja težine!

PRAVILA POSTA OD KOJIH NEMA ODSTUPANJA:
1. Ne uzimati nikakve lijekove tijekom posta.
2. Postiti najviše 4 dana, osim ako ste pod izravnom liječničkom kontrolom.
3. Dnevno piti 1,5 do 2 litre vode ili soka.
4. Redovito ispirati crijeva klistirom ili provoditi neku drugu jogijsku tehniku čišćenja.
5. Ne koristiti nikakve kreme za kožu.
6. Ne raditi ništa. Odmarati se i lagano šetati. Ovo je aspekt posta kojeg se u praksi najčešće krši, a koji može izazvati vrlo ozbiljne posljedice. Treba doista, tijekom posta, pa i nekoliko dana poslije, izbjegavati svaki fizički i psihički napor!
7. Svakodnevno izvesti jednu seriju asana od 30-45 min.
8. Obvezatno upražnjavati neku tehniku opuštanja ili meditacije 2 puta dnevno po 15-20 minuta.

POST TREBA PREKINUTI PO SLIJEDE]IM PRAVILIMAţ
a) Uvečer, posljednjeg dana posta, pojesti malo voća.
b) Slijedećeg dana jesti samo malo voća s jogurtom.
c) Trećeg dana poslije posta jesti samo salatu.
d) Tek četvrtog dana može se podeti postupni prijelaz na normalnu prehranu.

Zapamtite: POST SE MOŽE PONOVITI TEK POSLIJE 3-4 TJEDNA!

SREDNJE DUGI PROGRAM REGULIRANJA TEŽINE

Ovaj način umjereniji je od posta i manje zahtjevan glede strogoće pravila provo|enja. Rezultate će početi pokazivati otprilike nakon 3-4 tjedna. Ovaj program zahtijeva:
1. Svakoga dana izvesti seriju asana u trajanju od 45-60 min.
2. Provoditi umjerenu, laganu ishranu, a eventualnu dijetu odabrati u suradnji s liječnikom po vlastitoj sklonosti, adekvatno vašem tipu osobnosti.
3. Redovito izvoditi vježbe opuštanja ili meditativne tehnike 2 puta dnevno po 15-20 minuta.
4. Voditi život u duhu joge: miran, bez nerviranja, negativnih misli i emocija (ljutnje, mržnje, zavisti, pohlepe itd)

DUGI PROGRAM REGULIRANJA TEŽINE

Program je u suštini identičan srednje dugom programu, ali bez dijetalne ishrane, točnije: bez prisiljavanja i drastičnog nametanja ograničenja u prehrani.

Kod ovog programa s punim povjerenjem vjerujte u pravilo: “REDOVITO RADITE ASANE I MEDITATIVHE TEHNIKE A JOGA ]E S VREMENOM SAMA UČINITI SVOJE”

Premda će se nekome možda učiniti nevjerojatnim, ali redovitim vježbanjem joge, asanama i meditacijom, postepeno će se u vašem životu – točnije, u vašem tijelu i duhu – početi doga|ati neke naizgled neshvatljive i nevjerojatne promjene. O tome je već bilo govora u poglavlju o djelovanju asana kao faktora reguliranja tjelesne težine. Dakle, redovitim upražnjavanjem jogijskih asana, a pogotovo ako im pridodate svakodnevne tehnike meditacije (dva puta po 15-20 minuta na dan), primijetit ćete niz promjena u svom životu, glede vaših navika i odnosa prema jelu:
l. Nestaje potreba za većim količinama hrane.
2. Sve manje je izražena potreba za mesom.
3. Javlja se i gubitak želje za alkoholom i kavom.
4. Organizam sam počinje tražiti lašu hranu, posebno voće i povrće.
5. Poćinjete uživati u jednostavnim, malim obrocima, više puta na dan.
6. Živite sretno, zadovoljno i smireno, pa otpadaju svi oni razlozi prekomjernog konzumiranja hrane uvjetovani nervozom
7. I napokon, kao najvažnije promjena u vašem životu, primjećujete da definitivno – MRŠAVITE!

Ako se želite prijaviti na satove joge, ispunite obrazac za prijavu, a ako imate pitanje o jogi ili našem centru, ispunite obrazac za upit. Odgovor ćete dobiti u najkraćem mogućem roku.
  • Pročitaj uvjete