Naslovna / POBOLJŠAJTE VID!

POBOLJŠAJTE VID!

Američki oftalmolog dr.William H. Bates, temeljem nekoliko tisuća mjerenja retinoskopom dokazao je da kvaliteta našeg vida nije u svakom trenutku jednaka, ona varira od trenutka do trenutka, a jedan od presudnih činitelja u tome je stupanj psihičke opuštenosti i duševnog mira. Uz to dr. Bates upozorava da naočale, kad ih jednom počnete nositi, znače i definitivnu silaznu krivulju kvalitete vida, koji više nikada ne može biti bolji, samo lošiji.

Dr. Bates nije bio jogi. Pa ipak njegove se postavke sasvim slažu s drevnim učenjem joge koje već tisućama godina naglašava kako se vid može dugo održavati kvalitetnim. Uz smirujuće senase meditacije i opuštanja, te posebne vježbe kojima se potiče cirkulacija u predjelu očiju postoji i jednostavni sklop vježbi za očne mišiće. Pokušajte…

IZVOĐENJE:
Ugodno sjednite uspravnog gornjeg dijela tijela, ruke opustite u krilu i – ne mičući glavu  – počnite gledati umjerenim tempom lijevo – desno na svaku stranu ukupno 30-ak puta. Zatim isto tako gore – dolje, pa po jednoj i drugoj dijagonali. Zatim polako kružite pogledomu jednom, pa u drugom smjeru također po 30-ak puta.

Na kraju, postavite palac desne ruke u visini očiju, najbliže što ga možete oštro vidjeti, a zatim ritmično (po 4-8 sekundi) naizmjenično “izoštravajte” palac i neki objekt što dalje u vidokrugu (krov, kuću, drvo i sl) također jednaki broj puta.

Kada ste gotovi, blago dlanovima prekrijte oči, opustite se mirno dišući i registrirajući ugodnu toplinu dlanova nastojte da vam “ekran” pred očima bude što tamniji, po mogućnosti potpuno crn. Ostanite tako “gledajući tamu” koliko vam je ugodno, idealno bi bilo 10-20 minuta. Ovaj dio vježbe možete izvoditi i ležeći na leđima.

Ako se želite prijaviti na satove joge, ispunite obrazac za prijavu, a ako imate pitanje o jogi ili našem centru, ispunite obrazac za upit. Odgovor ćete dobiti u najkraćem mogućem roku.
  • Pročitaj uvjete