Naslovna / OPUŠTANJE TREBA NAUČITI KAO I SVE DRUGO U ŽIVOTU

OPUŠTANJE TREBA NAUČITI KAO I SVE DRUGO U ŽIVOTU

Glumac Richard Gere, osvjedočeni sljedbenik istočnjačkih tehnika kontemplacije i meditacije više puta je naglasio kako u svakodnevnim malim meditativnim seansama opuštanja nalazi duševni mir „kojeg u Hollywoodu nije teško uvijek iznova izgubiti“, a poznato je da razne mentalne tehnike oslobađanja od stresa koriste mnoge slavne osobe. Čak je i Mike Tyson svojedobno (u zatvoru!) prolazio neka spiritualna iskustva sa zenom, pa kasnije duhovito priznao: „U meditacijama su mi se čak počela javljati neke čudne pametne misli, koje sigurno nisu bile moje, pa sam se uplašio i odustao.“

Laici u pravilu najčešće pitaju kakve veze imaju obične (fizičke) vježbe joge i mentalne tehnike meditacije? Može li jedno bez drugoga? Najjednostavniji odgovor je: može. Sama tjelovježba (asane) bez ikakvih meditativnih tehnika donosi izvanredne rezultate čak i na psihičkom planu, baš kao što i upražnjavanje isključivo mentalnih vježbi rezultira mnogim posve fizičkim učincima; od poboljšanja rada srca, uravnoteženja tlaka, promjena u krvotoku itd. No, najbolje rezultate daje spajanje fizičkih vježbi i tehnika opuštanja, disanja i meditacije. Razlog leži u činjenici da je uspjeh bilo koje mentalne tehnike (autogenog treninga, kontemplacije, meditacije, yoga nidre, vizualizacije, autosugestije, progresivne relaksacije itd) uvijek bolji ako smo tijelo uspjeli dovesti u stanje potpune opuštenosti. A to nije uvijek lako.

„Prosječan čovjek ne zna se opustiti – pojašnjava dr. Louise Mariani – Čak i kad to jako želi, njegovo tijelo ostaje napeto, mišići trepere, disanje ostaje ubrzano, srčani ritam se ne smanjuje, a u glavi ne prestaje besmisleni kovitlac kojekakvih misli. Zapamtite, opuštanje je poput male znanosti koju, kao i sve drugo u životu, treba znati, treba naučiti“.

A osnovno na putu toga učenja je moći osjetiti i kontrolirati svoje tijelo. Vježbe joge izvanredna su pomoć u tome, jer vas u svakoj dobroj školi joge od prvog sata uče da „osluškujete signale tijela“, da ih razumijete i osjetite. Svaka, baš svaka jogijska vježba, korak je bliže moći savršenog vladanja svakim dijelom svoga tijela.

IMG_6925

Ako se želite prijaviti na satove joge, ispunite obrazac za prijavu, a ako imate pitanje o jogi ili našem centru, ispunite obrazac za upit. Odgovor ćete dobiti u najkraćem mogućem roku.
  • Pročitaj uvjete