Naslovna / OPUŠTANJE I MRŠAVLJENJE

OPUŠTANJE I MRŠAVLJENJE

Suvremeni život polako mijenja uvriježene stereotipe mirnog, flegmatičnog, zadovoljnog debeljka i mršavog nervoznog kolerika. Sve je više onih koji jedu kad su nervozni ili noću posjećuju frižider pokušavajući tim karakterističnim “bježanjem u jelo” riješiti anksioznost i tjeskobu. Također je sve više sustava reguliranja tjelesne težine koji tehnikama opuštanja i smirenja pridaju značajno mjesto.
Drevni jogiji odavno su već uočili komponentu duševnog mira kao bitnog preduvjeta savršene probave i uspješnog reguliranja tjelesne težine. Nije stoga čudo što joga poznaje mnoge vježbe koje istovremeno djeluju psihički vrlo smirujuće, ali i blagotvorno na probavu. Ovo je jedna od tih vježbi…

TEHNIKA IZVOĐENJA: Početni položaj je ležeći na leđima, koljena podignutih i nogu lagano razmaknutih. Ruke su raširene, dlanova okrenutih gore.
Polako i duboko udahnite i malo zadržite dah. Zatim uz izdisaj mirno spustite noge na jednu, a glavu istovremeno okrenite u drugu stranu. Par sekundi zadržite dah i budite potpuno  mirni i opušteni.
Na novi udisaj polako se vratite u početni položaj. Mirno dišući, nastavite s ovim pokretima spuštajući noge naizmjenično na jednu i drugu stranu. Usporite disanje, usporite pokrete…sve što radite, radite polako uz osjećaj ugode, bez najmanjeg forsiranja. Vježbu ponovite 4-8 puta na obje strane.

NAPOMENA: Nemojte noge “silom” pritiskati nadolje nastojeći ih po svaku cijenu spustiti na pod. Mnogo je bolje potpuno opustiti sve mišiće leđa i trupa. Noge će tada sasvim prirodno i ugodno “potonuti” koliko mogu.

DJELOVANJE: Umanjenje bolova u lumbalnom dijelu kralješnice, pospješenje probave, usporavanje disanja, blagotvorno djelovanje na srce i krvotok, smirenje, opuštanje vratnih mišića, eliminiranje glavobolja itd.

Ako se želite prijaviti na satove joge, ispunite obrazac za prijavu, a ako imate pitanje o jogi ili našem centru, ispunite obrazac za upit. Odgovor ćete dobiti u najkraćem mogućem roku.
  • Pročitaj uvjete