Naslovna / MEDITACIJA: ZNANOST POTVRDILA TEORIJU DREVNE JOGE

MEDITACIJA: ZNANOST POTVRDILA TEORIJU DREVNE JOGE

Za racionalni pristup Zapadnjaka, evo nekih  znanstvenih pokazatelja učinaka meditacije. U recima koji slijede svaki će poslovni čovjek, svaki menadžer, student, sportaš ili poslovna tajnica, pronaći dio onoga što je suštinsko u njegovom slučaju. A što je posebno zanimljivo, sva dosadašnja znanstvena istraživanja gotovo su u potpunosti potvrdila drevne jogijske teorije o učincima meditacije. Ili točnije: one učinke meditacije koje je bilo moguće potvrditi objektivnim egzaktnim istraživanjima sukladno svim zahtjevima suvremene znanosti.
No, pođimo redom.

TEMELJITA ZNANSTVENA EVALVACIJA UČINAKA MEDITACIJE

Prvo i dosad najtemeljitije istraživanje u oblasti meditacije (konkretno: transcendentalne meditacije, koja je danas u svijetu najpodrobnije znanstveno ispitana i dokazana) proveo je ROBERT KEITH WALLACE  na Odjelu psihologije Kalifornijskog sveučilišta (1970) Njegov znanstveni rad dokazao je prije svega  statistički značajan PAD POTROŠNJE KISIKA (što je nesumnjiv pokazatelj zamjetnog stupnja fizičkog počinka).Inače, tijekom spavanja razina kisika smanjuje se za 10 posto u odnosu na dnevne aktivnosti, a za vrijeme meditacije za 20 posto. Nadalje, eksperiment je pokazao i osjetno USPORAVANJE RADA SRCA (mjereno intravenoznim kateterima. Srčani ritam (puls) usporavao se tijekom meditacije za 5-10 otkucaja u minuti, a ukupni rad srca bio je manji za 25 posto. Ovo ukazuje na stanje dubokog metaboličkog počinka. Slično je i za vrijeme dubokog sna, ali tek nakon nekoliko sati.
Tijekom meditacije RASTE GALVANSKI OTPOR KOE (GSR ili Galvanic Skin Response). Galvanski otpor kože inače je pouzdan pokazatelj stanja opuštenosti organizma. što je viši, opuštenost je veća. Tijekom eksperimenta, kod većine je meditanata galvanski se otpor kože povećao za čak do 500 posto, dok se kod spavanja povećava (i to vrlo sporo!) samo do 250 posto. Dokazano je nadalje da proces meditacije SMANJUJE (USPORAVA) STVARANJE MLIJEČNE KISELINE (dakle, otrovne supstance koja prati stres i fizičke napore) Istovremeno se već postojeća mliječna kiselina odstranjuje iz tijela čETIRI puta brže nego tijekom odmora i TRI puta brže nego tijekom spavanja. Podsjetimo li da je problem brzog uklanjanja mliječne kiseline iz mišića jedan od temeljnih zahtjeva suvremenog vrhunskog sporta, jasno je zašto meditaciju sve više prihvaćaju i sportaši. Posebno poglavlje tu je, naravn, njezino opuštajuće djelovanje.

UKLANJANJE NERVOZE, GLAVOBOLJE, OVISNOSTI…

Drugo značajno istraživanje meditacije (također TM-a) bilo je znanstveno istraživanje JOHNA ALLISONA (London, 1970.) i PAULA COREYA u Nacionalnoj židovskoj bolnici i Istraživačkom centru u Denveru. Oni su istraživali fenomen utjecaja meditacije na disanje i  dokazali su da se RITAM DISANJA tijekom meditacije smanjuje sa uobičajenih 12-16 udisaja u minuti na 4-8, pa čak do 1 i manje. Istovremeno, smanjuje se OTPOR U DIŠNIM PUTEVIMA, a njihova se provodljivost povećava za 20 posto (zrak lakše ulazi u pluća!). Ova je pojava karakteristična samo za meditaciju i ne javlja se kod običnog disanja, a izuzetno je pogodna za astmatičare. PULS se smanjuje za prosječno 10 otkucaja u minuti.
Istraživanje dr. DAVIDA ORME-JOHNSINA (Državno sveučilište Texas) pokazalo je da praktikanti meditacije imaju stabilniji autonomni živčani sustav i zato su otporniji na stres. Oni mirnije reagiraju na stresne podražaje i općenito su manje napeti od nemeditanata.
Uz sve to treba reći da postoji još velik broj najrazličitijih aspekata djelovanja meditacije više ili manje (ne)istraženih. Recimo, meditacijom se smanjuje pojava niza psihičkih i fizičkih tegoba; alergijskih reakcija, prehlade, glavobolje itd, viroza, migrena, neurotskih reakcija itd.  Zamjetno se smanjuje potreba za konzumiranjem alkohola, cigareta, droga itd.
Meditacija se nadalje pokazala uspješnom i kao psihoterapija, ne samo kod lakših slučajeva oboljenja, nego i u duševnim bolnicama (što je već temeljito istraženo i objavljeno u stručnoj literaturi)  Stoga su neke specifične ustanove već sustavno počele koristiti meditaciju u tretmanu bolesnika s različitim psihičkim tegobama.
Meditacija je, recimo na kraju, najučinkovitija ukoliko se kombinira s joga vježbama (asanama) ali i nekim specifičnim jogijskim pravilima zdravog mentalnog pristupa životu i svakodnevnim problemima.

SVAKIM DANOM TISUĆE NOVIH SLJEDBENIKA

Jasno je, nakon svega, da nam meditacija pruža mnogo više od običnog smirenja. Također je jasno zašto ova mentalna tehnika psihofizičke relaksacije svakim danom ima sve više sljedbenika, a logično je da i suvremeni wellness centri (barem oni koji svojim klijentima žele pružiti kompletnu uslugu) nastoje uključiti meditaciju u svoje redovite programe. Poseban adut kojim wellnessi raspolažu je upravo njihovo opuštajuće ozračje koje je – smatraju mnogi meditanti – već „pola obavljenog“ posla kad je u pitanju postizanje stanja dubokog mira kao uvoda u ozbiljnije sfere meditacije.
Ili, kako je to slikovito opisao jedan japanski poslovni čovjek:
– Meditacija me možda neće odvesti u Raj, ali u ugodnom ambijentu, tijekom meditiranja uvijek imam osjećaj da sam na najboljem putu da upravo tamo stignem.

Ako se želite prijaviti na satove joge, ispunite obrazac za prijavu, a ako imate pitanje o jogi ili našem centru, ispunite obrazac za upit. Odgovor ćete dobiti u najkraćem mogućem roku.
  • Pročitaj uvjete