Naslovna / MEDITACIJA I JOGA S RAZLOGOM SVE POPULARNIJI NA ZAPADU

MEDITACIJA I JOGA S RAZLOGOM SVE POPULARNIJI NA ZAPADU

Hrvački trener Stevan Horvat ovako je objasnio razliku pristupa treningu na Istoku i Zapadu: „Naložite li grupi europskih hrvača da stoje na glavi prvo će pitati zašto, a tek onda početi vježbu. Japanski će se hrvači bez pitanja odmah postaviti na glavu, a izađete li iz dvorane i zaboravite  slučajno na njih, dubit će na glavi dok ne padnu u nesvijest.“

Zbog istog je sindroma njemački učitelj joge Wolfgang Maske zavapio na seminaru u Munchenu: „Bože, Nijemci ne mogu ni udahnuti a da ne pitaju zašto, a Indijac će, ako mu to njegov učitelj kaže, bez suvišnih pitanja leći na krevet sa čavlima ili popiti naiskap 3 litre slane vode!“ (riječ je o vježbi čišćenja želuca jednostavnog naziva shankaprakshalana – op.a).

Činjenica je doista da Zapadnjaci za sve traže neko logičko, medicinsko ili znanstveno objašnjenje, a istini za volju niz je jogijskih zakonitosti koje se tek uz fiziološko  objašnjenje prestaju činiti besmislenima. Zašto, primjerice, meditiranje regulira probavu kad, naizgled, sjedenje isprepletenih nogu i ponavljanje nekakve mantre nema baš nikakve veze sa želucem? Odgovor: meditacija nas smiruje pa nestaju svi psihički uvjetovani uzroci probavnih tegoba, a duboko disanje u meditaciji, potvrdit će i fiziolozi, stvara ritmičku izmjenu razlike tlakova torakalne i abdominalne šupljine što rezultira pojačanom cirkulacijom unutar probavnog sustava, dok istovremeno pokreti dijafragme i trbušne muskulature masiraju probavne organe.

Sličan primjer je i jogijsko učenje da vježbe dubokog pretklona otklanjaju neke seksualne probleme. Objašnjenje je (pojednostavljeno i skraćeno, naravno) u činjenici da takve vježbe optimaliziraju funkciju onih živaca autonomnog živčanog sustava koji inerviraju sve organe urogenitalne regije, a i u ovom slučaju je na djelu uspostavljanje pojačane cirkulacije.
Vježba klasičnog pretklona, koju prezentiramo uz ovaj članak, usput rečeno,, djeluje i na probavu i na seks, ali i na niz drugih aspekata zdravlja.

IMG_7118

Ako se želite prijaviti na satove joge, ispunite obrazac za prijavu, a ako imate pitanje o jogi ili našem centru, ispunite obrazac za upit. Odgovor ćete dobiti u najkraćem mogućem roku.
  • Pročitaj uvjete