Naslovna / LIJEČENJE DEPRESIJE ZDRAVIM ŽIVOTOM

LIJEČENJE DEPRESIJE ZDRAVIM ŽIVOTOM

Statistike, suhe, neumoljive i crne kakve obično jesu, kažu da se u suvremenom društvu depresija nezadrživo širi, da u Hrvatskoj već danas bilježimo 300 tisuća depresivnih osoba, a da je sve to tek vrh sante leda, jer mnoge osobe i ne znaju da boluju od ove bolesti.

Psihijatar John J. Foster gorko je primijetio da možda nije poznat najpametniji način kako prići depresivnoj osobi, ali je garantirano već otkriven najgluplji pristup: depresivnu osobu pokušati „oraspoložiti“ i „razveseliti“ besmislenim frazama o tome kako je život lijep, a sutrašnjica vedra. Jer, objašnjava, depresija može imati na stotine različitih uzroka, koji katkada uopće nemaju veze s objektivnom životnom situacijom pacijenta. Drugim riječima, čak i osoba koja je svjesna da joj sve u životu ide lijepo, može patiti od duboke depresije.

Ova bolest može, primjerice, biti izazvana onim što se obično naziva „sindromom sezonskih afektivni promjena“, a najčešće se očituje kao „zimska depresija“, jer joj je ishodište sa zapadnjačkog medicinskog gledišta, pomanjkanje sunčeva svjetla. U novije vrijeme raste broj depresija uzrokovanih nezadovoljstvom poslom ili strahom od gubljenja radnog mjesta. Zanimljivo je da depresija može biti i rezultat nakupljanja otrova u debelom crijevu zbog dugotrajne opstipacije, a mogu je izazivati i davni neriješeni unutrašnji konflikti samog bolesnika, bez ikakvog vanjskog povoda. Nimalo ohrabrujuće ne djeluje činjenica da su neki oblici depresije rezultat neurokemijskih poremećaja u mozgu koje uopće ne možemo kontrolirati.

Što učiniti?
Za početak, prihvatiti istinu da stvar nije ni jednostavna, niti bezazlena i pokušati je riješiti u suradnji s liječnikom. Postoje snažni dokazi da se depresija često može ublažiti ili spriječiti navikama zdravoga življenja – zaključak je grupe američkih liječnika, autora „Velikog obiteljskog savjetnika o zdravlju“. Pravilna prehrana, tjelovježba, odmor, izbjegavanje prekovremenog rada i odvajanje vremena za stvari koje uživate činiti smanjuju izglede za pojavu depresije. Jogiji odavno, kao jednostavan recept, savjetuju rano ustajanje što su potvrdila i mnoga suvremena klinička istraživanja, pogotovo ako se uz rano ustajanje veže i lagana gimnastika, šetnja ili set vježbi joge.
Na kraju, za utjehu svima koji smatraju kako je „njihova depresija posebno teška i nerješiva“, spomenimo i jednostavnu znanstveni dokazanu konstataciju kako „većina depresivnih osoba manje ili više netočno procjenjuje vlastitu situaciju“.

Vježba koju vidite na slici jedna je od onih koje se preporučuju osobama što pate od depresije. Potiče snažnu cirkulaciju duž cijele kralješnice stimulirajući time cijelo tijelo, a posebno organe unutar trbušne šupljine. Uz to, djeluje na postizanje samo pouzdanja što je kod depresivnih osoba posebno važno. Budite oprezni ako imate bilo kakvih problema s kralješnkcom, posebno s njezinim slabinskim dijelom.

IMG_6772

Ako se želite prijaviti na satove joge, ispunite obrazac za prijavu, a ako imate pitanje o jogi ili našem centru, ispunite obrazac za upit. Odgovor ćete dobiti u najkraćem mogućem roku.
  • Pročitaj uvjete