Naslovna / KORNJAČA – KINESKA VJEŽBA ZA DUGOVJEČNOST

KORNJAČA – KINESKA VJEŽBA ZA DUGOVJEČNOST

Evo i jedne mnogo jednostavnije vježbe, ali izvorno ne jogijske, nego vježbe poznatog kineskog sustava Tao revitalizacije, koji također nudi niz tehnika za postizanje dugovječnosti. Riječ je o tzv. “vježbi kornjače” uz koju se vezuje i nama teško prihvatljiva legenda o obitelji koja je, zahvaljujući ovoj vježbi, preživjela zatrpana u pećini, bez hrane i vode, nevjerojatnih 600 godina(!?!)
No, u svakom slučaju, vrijedi pokušati s vježbom, tim prije što ćete neke njezine učinke (posebno glede općeg smirenja i opuštanja) osjetiti već kod prvog izvođenja.

VJEŽBA:
Vježba se izvodi u sjedećem položaju s prekriženim nogama (tzv. lotosu) pri čemu je tijelo uspravno, a ruke blago ispružene s dlanovima na koljenima. Ukoliko vam je lotos neizvediv, sjedite u približno sličan položaj, ali je bitno da vam je gornji dio tijela uspravan.
Udahnite dok je glava ravno, a zatim uz izdisaj podignite glavu što više istežući vrat uvis. Malo zadržite dah, a tatim udahnite vračajući glavu u početni položaj. Tijekom novog
izdisaja glavu savijate prema dolje, a zatim nastavljate s udisajem i uspravite glavu. Suština vježbe je postizanje jednog općeg hipometaboličkog stanja organizma, potpuno opuštenog i smirenog, sa maksimalno usporenim (ali dubokim i potpunim!) disanjem.
Ako i ne dovede do spektakularne dugovječnosti, ova će vas vježba ugodno opustiti i smiriti, a blagotvorno će djelovati na cirkulaciju, disanje i smanjenje visokog krvnog pritiska.
Preporuča se vježbati dva puta dnevno po 15-20 minuta, samostalno ili u sklopu ostalih asana.

Ako se želite prijaviti na satove joge, ispunite obrazac za prijavu, a ako imate pitanje o jogi ili našem centru, ispunite obrazac za upit. Odgovor ćete dobiti u najkraćem mogućem roku.
  • Pročitaj uvjete