Naslovna / KOBNO NARUŠAVANJE METABOLIČKE RAVNOTEŽE

KOBNO NARUŠAVANJE METABOLIČKE RAVNOTEŽE

Joga, a posebno ajurvedska medicina, poznaju različite dijete, ali niti u jednom udžbeniku joge nećete naći dijetu u službi mršavljenja, nego isključivo kao način liječenja ili lakšeg podnošenja određenih bolesti. Pri tom jogijski liječnici polaze od činjenice da je funkcioniranje našeg organizma komplicirano, složeno i osjetljivo i da je vrlo, vrlo teško pogoditi optimalan odnos prehrambenih tvari u namirnicama koje unosimo u organizam, a da se ne naruši njegova biološka ravnoteža.
Na Zapadu je, naželost, fenomen dijete, kao ključne metode  skidanja težine, izgubio u svakodnevnoj upotrebi svoj izvorni mdicinski smisao. Kad je riječ o bilo kojoj medicinski utemeljenoj dijeti (za dijabetes, čir, i sl.) tada je u pitanju znanstveno i vrlo pažljivo selekcioniran odnos i količina pojedinih namirnica u dozama koje precizno određuju vrhunski stručnjaci… A mnoge se žene u to upuštaju same!!! Sve po sistemu “izbacila sam kruh, izbacila sam kolače, izbacila sam meso…”itd. Koliko smo puta čuli onu karakterističnu rečenicu: “Jedna moja prijateljica ima neku američku dietu, skinula je za tjedan dana 5 kg. Fotokopirat ću si taj recept!”
Koje se sve opasnosti po metaboličku ravnotežu kriju u ovakvim “sam-svoj-liječnik-dijetama”, teško da možemo i dokučiti. Jean Paul Delving će reći: “Nemoguće je kemijskim medikamentima ili drastičnom dijetom izgubiti 5 kg u tjedan dana, a da to ne naruši ravnotežu fiziologije vašeg organizma.” Pri koncipiranju individualnih programa skidanja suvišnih kilograma, u Medical Yoga Centru prije
svega upozoravamo na opasnosti ovakvih “metoda”.
Evo nekih primjera loše koncipiranih dijeta koje joga spsolutno zabranjuje, a koje, na nesreću, svakodnevno susrećemo:
– JESTI BEZ IKAKVIH ZAČINA I MASNOĆA. Nije dobro, jer su maslac i ulje nužni za asimilaciju nekih osnovnih vitamina.
– JESTI SAMO VOĆE I POVRĆE. Ovim se načinom iz tijela ne eliminiraju samo masnoće, nego i mišići, jer ostaju bez bjelančevina. Osim toga suviše vitamina B6 može rezultirati nekim živčanim poremečajima, suviše kalcija i vitamina D mogu izazvati pojavu bubrežnog kamenca, suviše magnezija dovest će često do poremečaja stolice, suviše vitamina A uzrokovat će glavobolje, asuvišak selena može izazvati opadanje kose i ljuštenje noktiju.
– KONZUMIRATI PREPARATE KOJI UKLANJAJU OSJEĆAJ GLADI. To je i besmisleno i opasno, jer osjećaj gladi je najprirodniji mehanizam održavanja biološke ravnoteče! Bilo bi to kao uzimati trajno preparate za uklanjanje boli ili osjećaja hladnoće, topline i sl.

Ako se želite prijaviti na satove joge, ispunite obrazac za prijavu, a ako imate pitanje o jogi ili našem centru, ispunite obrazac za upit. Odgovor ćete dobiti u najkraćem mogućem roku.
  • Pročitaj uvjete