Naslovna / KAŽU JOGIJI, OVO JE VJEŽBA ZA DUGOVJEČNOST!

KAŽU JOGIJI, OVO JE VJEŽBA ZA DUGOVJEČNOST!

Jedna od jogijskih asana za koju se tvrdi da izravno potiče dugovječnost je poznata Paschimotanasana, koja se najčešće prevodi kao “štipaljka” premda bi doslovni prijevod bio “istezanje stražnjeg dijela tijela”. Pri tome se, naravno, misli na sve mišiće i tetive od pete noge, pa do vrata (premda je jedan autor sve pojednostavio prijevodom “istezanje stražnjice”).

Trajanje finalne faze ove vježbe je 2-5 minuta, no neki jogiji (prim. Dhirendra Bramachari iz New Delhija) savjetuju produženje faze toga konačnog izdržaja na 15 i više minuta (do praktički neograničenog vremena) što po njegovu tvrđenju pridonosi – dugovječnosti.
Prevedeno na jezik suvremene medicine i fiziologije, ova bismo “čudesna” djelovanja Paschimotanasane mogli objasniti i ovim argumentima (Van Lisebeth: “Učim jogu”, Naprijed, Zagreb):
“Dinamička faza vježbe stimulira mrežu živaca uz kralješnicu i daje savršenu elastičnost leđnoj moždini te djeluje na ganglione simpatičkog lanca. Stezanje trbušnih mišića pozitivno djeluje na unutrašnje organe, a istezanje stražnjeg dijela stimulira zdjelični simpatikus i parasimpatikus. Pri vraćanju u normalan položaj pojačan je dotok krvi u mišiće oko kralješnice i leđnu moždinu. Vježba, nadalje, stimulira i dekongestionira plexus solaris oslobađajući od stanja napetosti. Djelujući na sve organe trbušne šupljine, vježba posebno djeluje i na prostatu, te normalizira seksualnu aktivnost (pojačava je ili uravnotežuje, po potrebi) te omogućava seksualnu aktivnost u poznijim godinama aktivirajući sjemene žlijezde. Kod žena od ove vježbe koristi imaju i maternica i jajnici.  Nadalje, vježba stimulira gušteraču, bubrege i mjehur, te aktivira crijevnu peristaltiku, posebno u području debelog crijeva.”
Naravno, usprkos svemu iznesenome, treba ipak voditi računa o umjerenosti i ne pretjerivati s ovom vježbom. Najbolje je kombinirati je s još kojom asanom (primjerice: kobrom, opisanom u prethodnom broju) i nekom vježbom torzije kralješnice.

POČETNI STAV: Sjednete na pod ispruženih nogu, ruku položenih u krilo.

IZVOĐENJE: Na udisaj, polako podignete ruke, a na izdisaj spuštate polako ruke i gornji dio tijela prema nogama (natkoljenicama). Savijete se koliko vam je ugodno (bez savijanja koljena!) i ostanete u tom položaju, mirno i duboko dišući, koliko vam je ugodno. Vježbu završite tako da uz udisaj podignete opet ruke iznad glave, a uz izdisaj ih spustite u krilo.

NAPOMENA: Prije i poslije vježbe opustite se u ležećem položaju 2-5 minuta.

Ako se želite prijaviti na satove joge, ispunite obrazac za prijavu, a ako imate pitanje o jogi ili našem centru, ispunite obrazac za upit. Odgovor ćete dobiti u najkraćem mogućem roku.
  • Pročitaj uvjete