Naslovna / KAD LEĐA BOLE ZBOG – NOGE?!

KAD LEĐA BOLE ZBOG – NOGE?!

Prilikom stalnih ili povremenih bolova u jednoj nozi katkada najčešće nesvjesno «štedimo» tu nogu čak i kada bol već prođe. Ne pretpostavljamo da će time muskulatura oslabiti što bi, u krajnjoj konsekvenci, moglo dovesti do trajno iskrivljenog držanja, a time i do sekundarnog oštećenja intervertebralnog diska, jer se naruši statika kralješnice. Time, eto, naš pretjerani oprez (čuvanje noge) na drugoj strani rezultira mnogo ozbiljnijim posljedicama.
Stoga je vrlo bitno kontinuirano raditi na aktiviranju i jačanju mišića nogu kako ne bi došlo do promjene statike tijela (tome može biti uzrok katkada čak i ozljeda malog prsta i s tim u svezi promijenjen načih hoda). Vježba koju danas prezentiramo idealna je za kontrolirano i sustavno jačanje mišića nogu, te za čvrstoću koljenog zgloba,

POČETNI POLOŽAJ:  Stojeći s razmaknutim nogama, ruko oslonjenih na bokove.  Gornji dio tijela je tijekom cijele vježbe potpuno uspravan.

IZVOĐENJE:  Polako i duboko udahnemo, malo zadržimo dah, a zatim, uz izdisaj, oprezno i postepeno savijamo desno koljeno prebacujući težinu tijela na desnu nogu. Koljeno savijemo maksimalno do pravog kuta, a zatim se uz udisaj mirno podignemo do početnog položaja.
Nastavimo vježbu naizmjenično savijajući jednu pa drugu nogu cca 4-8 puta.

DJELOVANJE:  Jačanje mišića držača koljena te velikih grupa nožnih mišića, pospješenje venske cirkulacije i blagotvorno djelovanje na mokraćni sustav.

NAPOMENA:  Oprez u slučaju artroze ili bilo kakve ozljede koljena.

Ako se želite prijaviti na satove joge, ispunite obrazac za prijavu, a ako imate pitanje o jogi ili našem centru, ispunite obrazac za upit. Odgovor ćete dobiti u najkraćem mogućem roku.
  • Pročitaj uvjete