Naslovna / JOGOM DO IDEALNE TEŽINE

JOGOM DO IDEALNE TEŽINE

Vježba specifičnog položaja jezika (Khechari Mudra) omogućavala je drevnim jogijim s obronaka Himalaja da mjesecima ili godinama žive apsolutno bez ikakve hrane, samo  od nektara što im ga je proizvodila jedna od čakri u tijelu (Bindu Chakra). Indijski fakir Haridas preživio je 1935. godine živ zakopan 40 dana bez hrane i vode, a literatura govori o Indijki imenom Sati Mata koja navodno 55 godina ništa nije jela. Kažu da i u Tirolu živi jedna takva žena, a Hrvatsku je svojedobno posjetila Australka Jasmuhin, koja je tvrdila da može nekoliko godina živjeti samo od prane ili svemirske energije.
Vjerovali ili ne svemu navedenome, mogli bismo ipak zaključiti: Lako je jogijima gladovati i govoriti o mršavljenju! Kako da problem suviška težine riješi prosječni stanovnik ovog našeg podneblja?
Joga daje i neke posve praktične odgovore. Pođimo redom…

PA, ŠTO ONDA UČINITI. . . ?

Odmah na početku zauvijek se morate pomiriti s činjenicom da nema skidanja težine bez redovite tjelesne aktivnosti i bez bitne promjene navika prehrane. Joga nudi gotovo savršene modele i jednog i drugog. Većina klasika joge uglavnom će se složiti da bi  se najidealnija kombinacija mogla izraziti formulom: vježbe + prehrana + meditacija. Zašto meditacija, upitat ćete vjerojatno, no o tome kasnije. Ova formula garantira uspjeh, mada ne preko noći, a na jednostavno pitanje KAKO JOGA DJELUJE NA REGULACIJU TJELESNE TEŽINE, mogli bismo najpotpunije odgovoriti: KAO NAČIN ŽIVOTA A NE KAO IZBOR NEKOLIKO ČUDOTVORNIH VJEŽBI ŠTO DONOSE VITKU LINIJU!
Inače, u teoriji i praksi joge pojmovi “dijete” ili “skidanja težine” kao takvi ne postoje i u literaturi nisu posebno obrađeni. Postoji samo učenje o pravilnoj prehrani i zdravom životu; ostalo, kažu drevni jogiji, dolazi samo po sebi.
No, pođimo redom, počnimo od vježbi, asana…

ČUDESNO DJELOVANJE JEDNOSTAVNIH VJEŽBI

Da bi jogijske vježbe (asane) u razmjerno kratkom roku (recimo, 1-3 kg mjesečno ukoliko se kombiniraju s pravilnom prehranom i meditacijom) osjetno djelovale na definitivno i trajno reguliranje tjelesne težine, potrebno ih je izvoditi svakodnevno, ili barem 5 puta tjedno. Dnevna doza vježbanja ne bi smjela biti kraća od 45 minuta, niti duža od 75 minuta. Kad se postavlja pitanje “najidealnijih asana” za regulaciju težine, mogli bismo izdvojiti prije svega asane koje djeluju na štitnjaču (pa preko nje, po učenju jogija, na kompletan metabolizam) no većina iskusnih voditelja se slaže da se najbolji rezultati postižu kombinacijom većeg broja asana, uz udovoljavanje brojnim drugim zakonitostima jogijskog života.
U čemu je tajna učinkovitosti asana? Prije svega one aktiviraju  kompletnu muskulaturu, poboljšavaju kondiciju, osvježavaju organizam i potiču cirkulaciju u čitavom tijelu djelujući na tom planu kao i svaka rekreacija, samo što mišićna aktivnost nije toliko intenzivna pa ne dolazi do umora, nakupljanja laktata, opterećenja srca, zglobova, kralješnice itd, te je joga upravo zbog toga idealna tjelovježba za starije osobe, rekonvalescente, srčane bolesnike, visokotlakaše, invalide i sl. Asane, nadalje, izrazito učinkovito djeluju na probavni sustav, točnije na pospješenje probave i pravilne razgradnje masnoća, bolju eliminaciju otpadnih tvari iz organizma (koje su često uzrok osjećaja tuposti, bezvoljnosti i nepokretnosti).
Ono što je najzanimljivije (mada, nažalost, znanstveno i najmanje objašnjeno) je činjenica da asane same po sebi dovode do promjena u našoj svijesti, katkada potpuno neobjašnjivih, ali očiglednih, primjerice: smanjenja potrebe za alkoholom, masnim i teškim jelima, za preobilnim obrocima, slatkišima i mesom…a s druge strane organizam počinje sve izrazitije “zahtijevati” laganu hranu, voće, povrće, čistu vodu umjesto alkoholnih i gaziranih pića itd.
Objašnjavajući ove promjene u našoj svijesti (umu) jogiji će reći kako asane izravno djeluju na rad endokrinih žlijezda (posebno na štitnjaču) a to ima za posljedicu uravnoteženje i poboljšano funkcioniranja niza metaboličkih procesa, na razgradnju hrane, potrebu za jelom i niz drugih faktora koji izravno ili neizravno sudjeluju u reguliranju težine.

JAKO JE VAŽNO PREHRANU PRILAGODITI SEBI

Drevna je indijska ajurvedska medicina odavno već postavila niz temeljnih pravila zdrave prehrane. U našem svakodnevnom životu, međutim, nije nužno slijediti stroge ajurvedske principe. Katkada je to i potpuno nemoguće zbog niza okolnosti (izbor namirnica, običaji, dnevni raspored aktivnosti i sl.) a katkada iz posve subjektivnih psiholoških razloga. U svakom slučaju, bitno je napomenuti da nije nužno strogo se pridržavati ajurvedskih pravila prehrane kako bismo, uz jogu, efikasno regulirali tjelesnu težinu. Dovoljno je slijediti upute i principe bilo kojeg stručno sačinjenog sustava zdrave i pravilne prehrane (pazite, ne “dijetalne”, nego zdrave i lagane!).
Ipak, smatram potrebnim naglasiti tek jednu od bitnih postavki ajurvedske medicine, koju bi valjalo poštovati ili u najmanju ruku o njoj voditi računa. Naime, učenje Zapada o dijetama i prehrani uvijek postavlja generalna, opća pravila “što jesti, a što ne jesti”. I ta pravila morala bi važiti za sve tipove ljudi i njihovih osobnosti, morfološke i psihosomatske strukture. Nasuprot tome, recimo, ajurvedski liječnik (endokrinolog) Deepak Chopra kaže otprilike ovo: “Kada dva čovjeka ustanu od stola za kojim su obojica pojeli po sendvič s mesom i povrćem, te popili sok od narandže, moguće je da se osjećaju posve različito; jedan okrijepljen i pun energije, a drugi pospan i trom.”
U tom smislu, jedno od temeljnih pravila ajurvedske medicine zahtijeva da svatko prehranu prilagodi sebi i svom tipu osobnosti. Upravo iz razloga što to ne činimo, često upadamo u zamke razočaranja nad ishodom kojekakvih “super-dijeta” koje smo preuzeli ili prepisali od naših prijatelja i prijateljica. Njima su odgovarale, ali nama ne… upravo zbog toga što naš organizam pripada nekom posve drugom tipu čiji metabolizam zahtijeva i posve drukčji pristup reduciranju prehrane i eliminiranja suviška težine.
Na kraju, ne želeći Vas obeshrabriti na Vašem putu mršavljenja, treba ipak reći da niti najbolje odabrane vježbe, niti savršeno prilagođavanje izbora namirnica svome tipu osobnosti, katkad neće dati rezultate. Zašto? Vratite se na početka članka i razmislite o uzroku debljine. Ukoliko je uzrok duboke psihološke prirode ili vrlo stresan način života, sve vježbe i dijete dat će slabe ili nikakve rezultate.
U takvim slučajevima rješenje je u promjenama naina života, odnosa prema samome sebi, prilikama i okolnostima koje nas okružuju, ljudima i situacijama. Rješenje je i utraženju unutrašnjeg mira duboko u sebi. Kako?
To je već posve druga tema o kojoj ćemo u jednom od slijedećih brojeva.
U ovom broju prezentiramo primjere vježbi za zdravu probavu i mršavljenje. Za početak je to sasvim dosta.

Ako se želite prijaviti na satove joge, ispunite obrazac za prijavu, a ako imate pitanje o jogi ili našem centru, ispunite obrazac za upit. Odgovor ćete dobiti u najkraćem mogućem roku.
  • Pročitaj uvjete