Naslovna / JOGA VJEŽBE I ZDRAVA KRALJEŠNICA

JOGA VJEŽBE I ZDRAVA KRALJEŠNICA

„Mladost se mjeri elastičnošću kralješnice“ stara je izreka, koja je rezultirala pomalo glupom činjenicom da milijuni ljudi svakodnevno pokušavaju biti mladi i elastični, a da zapravo pojma nemaju što im – osim lijepog izgleda – donosi ta elastičnost u zdravstvenom smislu.
A da stvar katkada bude tragična, mnogi u tome pretjeruju ne znajući da pretjerana elastičnost (tipa cirkuske „žene od gume“) može u kasnijim godinama rezultirati velikim problemima i bolovima.

Vježba koju danas prezentiramo poznata je većini kao klasičan gimnastički „most“ i sasvim sigurno nije preporučljiva svim kategorijama rekreativaca. No, iako se čini da je njezina glavna funkcija pridonijeti elastičnosti kralješnice, ova vježba ima i niz drugih vrijednih zdravstveno-terapijskih učinaka.

Vratimo se ipak pitanju: zašto je elastičnost kralješnice toliko bitna. Prije svega zato što je samo kod elastične kralješnice, koju redovitim vježbanjem održavamo u njezinoj prirodnoj pokretljivosti, osigurano savršeno zdravlje svih diskova, njihova prehrana i dugovječnost. A znamo da je „njegovo veličanstvo disk“ temelj zdravlja kralješnice, rekli bismo, u ortopedskom smislu.

Nadalje, samo elastična kralješnica garantira optimalnu inervaciju putem spleta živaca autonomnog živčanog sustava koji se iz leđne moždine granaju po cijelom tijelu i temelj su niza vitalnih funkcija. Jedna od tih funkcija je i probava, pa će prirodno elastična kralješnica osigurati savršenu probavu i vitku liniju bez gladovanja i kojekakvih dijeta.

 

IMG_6687

Ako se želite prijaviti na satove joge, ispunite obrazac za prijavu, a ako imate pitanje o jogi ili našem centru, ispunite obrazac za upit. Odgovor ćete dobiti u najkraćem mogućem roku.
  • Pročitaj uvjete