Naslovna / JOGA NAS UČI POZNAVATI I RAZUMJETI NAŠE TIJELO

JOGA NAS UČI POZNAVATI I RAZUMJETI NAŠE TIJELO

Zanimljivu je misao u sklopu predavanja o kineskoj jogi prvotimcima jedne bejzbolske momčadi prezentirao dr. Juan Xiao Ning. Naglašavajući kako bi svaki vrhunski sportaš morao savršeno precizno poznavati vlastito tijelo, rekao je:
„Nažalost, suvremeni čovjek živi u nekom stanju “somatske amnezije”, u kome ne pamti, a često niti ne prima poruke što mu ih šalje vlastito tijelo. Posljedice su ozljede, bolest i prerana smrt.“

Jogijska praksa upozorava da je naše poimanje vlastitog tijela nepotpuno i da uključuje mnoge pogrešne predodžbe o njegovom funkcioniranju. Jedna od najčešćih je kako „ne može biti štetno ono što tijelu godi“. Naša deformirana veza tijela i svijesti, katkada kao ugodne i korisne „prepoznaje“ mnoge štetne navike poput alkohola, slatkiša, droge itd… Često i pretjeranu fizičku aktivnost koja nam zapravo škodi (posao, rekreaciju i sl) prihvaćamo kao nešto ugodno ne primjećujući „male podmukle posljedice“ u vidu povišenog krvnog tlaka, oštećenja kralješnice, srčanog napora itd. Jogijska sintagma „osjećajte svoje tijelo“, uključuje duboku i istinsku spoznaju o svemu što se u svakom trenutku događa u nama, pa je stoga jedno od temeljnih pravila vježbanja: biti u svakom trenutku apsolutno koncentrirani na tijelo, duh, zglobove, disanje…

Vježba na slici, osim što blagotvorno djeluje na cirkulaciju, kralješnicu i prevenciju glavobolja, upravo je idealna da se koncentrirate na sve spomenute komponente tijekom vježbanja.

IMG_7003

Ako se želite prijaviti na satove joge, ispunite obrazac za prijavu, a ako imate pitanje o jogi ili našem centru, ispunite obrazac za upit. Odgovor ćete dobiti u najkraćem mogućem roku.
  • Pročitaj uvjete