Naslovna / JOGA NAS UČI KAKO UMIRITI MISLI, TIJELO I DUH

JOGA NAS UČI KAKO UMIRITI MISLI, TIJELO I DUH

Vitali Ivshin, sovjetski ekvilibrist poznat po tome što je sredinom prošlog stoljeća najavio spektakularni hod iznad Crvenog trga na žici visokoj 50 metara, izrekao je zanimljivu rečenicu: „Kad balansirate na žici, ono glavno ne događa se u tijelu, nego u glavi“.

To isto, ali s malo više neurologije i fiziologije sročio je Indijac Satjananda Sarasvati:
„Umirite li stanice vašeg mozga, neuroni će taj savršeni mir prenijeti živčanim vlaknima do zadnjeg atoma u stanici hrskavice koljena ili debelog crijeva.“

Sarasvati nije bio fiziolog, nego jogi iz poznate Biharske škole, koja je veliku pozornost poklanjala izučavanju svih grana medicine i njihove primjene u jogi.
Vježbe poput današnje kao da su stvorene u svrhu postizanja savršenstva kontrole duha nad tijelom što je jedan od jogijskih aksioma. Nemoguće je izvesti vježbu ravnoteže ako je duh nemiran, ako misli lutaju, ako smo pod stresom… Da bismo ekvilibrirali u nekom od položaja (ne)ravnoteže, prije svega moramo biti smirena duha.

U praksi našeg svakodnevnog života, međutim, zanimljiva je i „inverzija“ ovog pravila: umirite vaše tijelo, umirit ćete i vaše misli. Drugim riječima, oni smirujući „Sarasvatijevi neuroni“ krenut će obrnutim putem; od stanica tijela prema stanicama mozga. I zato jogiji savjetuju izvođenje vježbi poput ove današnje u svim situacijama anksioznosti, nervoze, stresa, pa čak i nesanice. Nevjerojatno je koliko djelotvorna može biti na planu općeg smirenja. A da ne govorimo koliko podiže moć koncentracije.
Pokušajte i procijenite sami…

Za kraj, vratimo se ekvilibristi Ivshinu s početka članka. Hruščovljeva administracija nikad mu nije dozvolila hod po žici iznad Crvenog trga iz jednostavnog razloga: taj je pothvat želio izvesti – gol.

IMG_7439

Ako se želite prijaviti na satove joge, ispunite obrazac za prijavu, a ako imate pitanje o jogi ili našem centru, ispunite obrazac za upit. Odgovor ćete dobiti u najkraćem mogućem roku.
  • Pročitaj uvjete