Naslovna / JOGA KAO TRENING MIŠIĆNE SNAGE

JOGA KAO TRENING MIŠIĆNE SNAGE

Upravo je vježbu koju vidite na našoj slici (dolje) voditeljica japanske tv, Fumiko Shiga, u emisiji „Živjeti zdravo“ ocijenila izvanrednom za mršavljenje uz poruku: „Idemo salo s trbuha pretvoriti u mišiće“! Lijepo je to sročila, pa je prava sreća što baš i nema veze s istinom.

Kineziolog dr. Ephraim Marwin ovu pogrešku objašnjava na primjeru elektrolize: Pustite li, kaže, struju kroz pročišćeni boksit, dobit ćete aluminij. Pustite li je kroz pijesak, nećete dobiti ništa osim možda povelikog računa za struju. Isto vam je i s mišićima i salom. Podvrgnete li mišićno tkivo treningu, dobit ćete jače mišiće. Uz isti trening od sala nećete dobiti ništa; salo ostaje salo. Naravno, uz pojačani trening masno tkivo će sagorijevati, ali se neće pretvoriti ni u što, a reklamni slogani za čarobne vježbe koje „učvršćuju mišiće stražnjice“ najčešće prešućuju kako je za transformaciju mlohave u čvrstu stražnjicu potrebna kombinacija izrazito intenzivnog treninga uz reduciranu prehranu.

Ipak, recimo i nešto ohrabrujuće. Mala Fumiko Shiga s početka članka u osnovi nije varala svoje gledatelje. Njezina (naša) vježba pridonijet će boljoj liniji, ali iz posve drugih fizioloških razloga; poboljšana probava, optimalne inervacije probavnog sustava djelovanjem na živce autonomno živčanog sustava, savršene cirkulacije u predjelu abdomena itd…

Vježba koju vidite na slici – a koja se izvodi naizmjeničnim ispružanjem i privlačenjem nogu – nije, istina, jedna od onih koje izravno „uklanjaju salo s trbuha“, ali posredno ipak djeluje na postizanje vitkije linije. Naime, izvanredno djeluje na sve organe abdomena i potiče zdravu i kompletnu probavu što je također bitan faktor mršavljenja. Uz to, izvanredna je za prevenciju bolova u kralješnici (posebno slabinskom dijelu), te za prevenciju degenerativnih promjena u koljenu.

IMG_6676

Ako se želite prijaviti na satove joge, ispunite obrazac za prijavu, a ako imate pitanje o jogi ili našem centru, ispunite obrazac za upit. Odgovor ćete dobiti u najkraćem mogućem roku.
  • Pročitaj uvjete