Naslovna / JOGA JE KORISNA, ALI BUDITE OPREZNI

JOGA JE KORISNA, ALI BUDITE OPREZNI

Možda niste znali da postoje dvije kategorije osoba na čijim kostima su dijagnosticirane katastrofalne promjene i rapidno propadanje kvalitete koštane mase.
Učiteljice aerobika i astronauti!
Problem kod učiteljica aerobika otkriven je prije desetak godina i predstavljao je šok za sve one koji su ovaj vid rekreacije smatrali iznimno korisnim. No, recimo odmah, nema razloga za zabrinutost ako se aerobikom bavite rekreacijski, pa čak i intenzivno, ali … poteškoće nastaju kad se prekorači granica „normalnoga“ i počne forsirano vježbanje više sati dnevno, karakteristično za profesionalne voditeljice takvih programa. Umjesto poboljšanja kvalitete kostiju – karakteristične kod svih oblika tjelesne aktivnosti – kliničke slike pokazuju zabrinjavajući pad kvalitete (gustoće) kostiju, gotovo kao kod 70-godišnjakinja.
Astronauti su posebna priča. Dugi intervali provedeni u bestežinskom stanju, praktički su isključili bilo kakvu mišićnu aktivnost ekstremiteta i pad gustoće (kvalitete) kostiju posve je logična posljedica ovih okolnosti.

Zaključak se nameće sam po sebi: umjerena aktivnost uvijek je najbolja, ekstremi nikad nisu dobri. Isto je i kod svakog oblika terapijskog vježbanja. Zanimljivu analogiju primijenjenu na lijekove definirao je njemački farmakolog dr. Klaus Detlef:
– Ako jedna tableta ima dobro djelovanje, ne treba odmah izvlačiti zaključak da će tri tablete imati trostruko dobro djelovanje. katkada će se dogoditi upravo suprotno.
Isto je i s vježbanjem. Ako 2-3 treninga tjedno prosječnom čovjeku donose obilje dobrobiti za zdravlje, udvostručenje opsega ili intenziteta vježbanja za neke kategorije osoba može rezultirati pogoršanjem zdravlja.

OPREZ, JOGA NIJE BEZAZLENA!

Vježbe joge su – zbog velikog broja i praktički beskrajnih mogućnosti prilagodbe svim kategorijama vježbača – idealna dopuna vježbama fizioterapije kad su u pitanju problemi sa zglobovima i kostima. No, prije nego se upustite u avanturu s jogom, bilo da počnete vježbati uz pomoć neke knjige, internetske stranice ili privatnog učitelja, ili se upišete na tečaj joge, imajte u vidu nekoliko temeljnih pravila kad je joga u pitanju:
● Posavjetujte se sa svojim liječnikom ili fizioterapeutom prije nego počnete vježbati. Najbolji rezultati dolaze kad se joga uklopi u sustav medicinski odabranih vježbi ili kao nastavak završene fizioterapije.
● Ne podcjenjujte jogu! Mnoge vježbe naoko djeluju vrlo kagane, ali nisu bezopasne i ako niste oprezni, vježbanjem možete pogoršati stanje umjesto da ga popravite.
● Prilagodite izbor vježbi vašem općem zdravstvenom stanju. Primjerice, neka vježba može izvanredno djelovati na kralješnicu, ali kontraindicirajuće na visoki tlak, pa je osobe s povišenim tlakom trebaju izbjegavati.
● Ne pretjeruje u vježbanju; katkada i vrlo lagane vježbe, ako ih ne dozirate pravilno, mogu izazvati istegnuća ligamenata ili oštećenja zglobova.
● Koncentrirajte se na vježbanje, neka vam misli ne lutaju i ne bave se drugim temama (neplaćenim računima za struju, obiteljskim problemima i sl). Budite potpuno usredotočeni na svaki detalj vježbe, posebno na njezin intenzitet i pravilnost disanja.

Ako se želite prijaviti na satove joge, ispunite obrazac za prijavu, a ako imate pitanje o jogi ili našem centru, ispunite obrazac za upit. Odgovor ćete dobiti u najkraćem mogućem roku.
  • Pročitaj uvjete