Naslovna / JOGA I ZDRAV ŽIVOT PRODUŽIT ĆE NAM VIJEK I DO 30 GODINA!

JOGA I ZDRAV ŽIVOT PRODUŽIT ĆE NAM VIJEK I DO 30 GODINA!

“Bojim se starosti”, govorio je Platon, “jer ona nikad ne dolazi sama”.
I bio je u pravu. Mnoga istraživanja pokazuju da ljudi zapravo u 94 posto slučajeva ne umiru od starosti. Rak, srčani infarkt, zatajenje bubrega, upala pluća ili druge bolesti uzrokuju smrt. Sve ono, dakle, što po Platonu dolazi sa starenjem.

No, ima i razloga optimizmu!
Usvojimo li zdrave navike u životu, možemo – uvjeravaju nas brojna suvremena istraživanja – očekivati zdravstvenu prednost 10 do 30 godina pred onima koji ne žive zdravo. I drevni su jogiji tvrdili još barem tisuću godina prije Platonovog rođenja da bismo bez teškoća mogli doživjeti 100 godina kad bismo usvojili barem neke od slijedećih savjeta:
● redovito vježbati i provoditi mnogo vremena na svježem
zraku
● jesti umjereno i zdravo, a piti čistu vodu
● naučiti uživati u poslu kojim se bavimo
● biti uvijek blago, smireni i ljubazni u odnosima
prema drugim ljudima.
● održavati visoku razinu osobne higijene
● ne uzimati stimulanse i sedative
● ostvariti sklad rada i odmora, ne pretjerivati ni u
čemu.
● jednom dnevno isprazniti crijeva
● izbjegavati područja s vrlo hladnom ili vrućom klimom
● voditi umjeren seksualni život

Kao što vidite, recept za dugovječnost uključuje podjednako i fizičke i mentalne, pa čak i socijalne aspekte svakodnevnog života. Posebno je bitno što duže voditi aktivan život, komunicirati s ljudima,imati prijatelje i živjeti aktivno. Ne zaboravite da usamljenost, osjećaj odbačenosti i beskorisnosti stvaraju duboke traume kod mnogih starih ljudi. Jogi Vivekananda je jednom rekao:
– Onoga trenutka kad čovjek osjeti da je suvišan, počinje se u njemu rađati podsvjesna želja za odlaskom iz svijeta u kojem više nikome nije potreban.

IMG_6844

Ako se želite prijaviti na satove joge, ispunite obrazac za prijavu, a ako imate pitanje o jogi ili našem centru, ispunite obrazac za upit. Odgovor ćete dobiti u najkraćem mogućem roku.
  • Pročitaj uvjete